Mezi hlavní dodavatele pitné vody v Královéhradeckém kraji patří mimo královéhradeckých vodovodů a kanalizací, náchodských a jičínských, také rychnovský Aqua servis.

Levnější voda?

Právě rozdílné ceny jsou pro majitele studní, kteří jsou na vrty jako jediné zdroje pitné vody zatím odkázáni, dost podstatné.

„Dneska není vrt žádnou levnou záležitostí. Podle zákona musí být i studny přihlášené. Na druhou stranu, proč se napojovat na veřejný vodovod, nebo proč ho prosazovat v místě, kde bydlíte a není, když vás bez něho voda přijde podstatně levněji,“ uvedl jeden z argumentů, proč obyvatelé tolik o veřejné vodovody nebojují, Pavel D. z Rychnovska.

V obcích, kde zcela schází kanalizace, mají obytné objekty septiky, žumpy a další jímky, které jsou povinni nechávat vyvážet.

Vývoz septiku

„Napojením na kanalizaci a čistírnu pouze zaplatíme více peněz. Dříve jsme platili jen vodné a teď nám k tomu dali stočné. Pro mě to znamená jediné. Zaplatím víc. Septik jsem vyvážel jednou za patnáct let. Protože byl v zemi, vidět nebyl, nic nehyzdil. Přírodě nikdy výkaly neublížily,“ postěžoval si pětašedesátiletý důchodce.

Přestože kanalizace ve větších městech a obcích je na denním pořádku, někteří si svá obydlí postaví tam, kde řad nevede. „My jsme dali přednost biologickému septiku. Jednoduše řečeno, žijí v něm bakterie, které živí právě výkaly. Přijde nám to ekologické a v naší situaci to nejlepší a nejschůdnější řešení,“ prozradila Marie Ziková.

Konec letitého problému

Solnice - Město jako jedno z mála v republice nemělo vlastní čistírnu odpadních vod. Teprve loni na podzim byla nová čistírna uvedena do provozu a tím se vyřešil dlouholetý a palčivý problém.

Zařízení využívá město, spádová obec Ještětice a sousední Kvasiny. „Teprve rozvoj průmyslové zóny pro zdejší automobilku ukončil několikaleté čekání a umožnil vybudovat centrální čistírnu odpadních vod a nezbytnou část nové městské kanalizace. Dosud používaný systém jednotné kanalizace v kombinaci se soukromými septiky zatěžoval životní prostředí a hlavně už nesplňoval nároky,“ uvedl starosta Ladislav Kubíček.

V listopadu před dvěma lety zahájil dodavatel díla práce na 12 532 metrech gravitačních stok, 2 522 metrech kanalizačních výtlaků a 4 čerpacích stanicích. „Na jaře následujícího roku začala stavba samotné čistírny. Ta je plně automatická mechanicko–biologická jednotka. Její činnost je řízena dálkově z centrálního střediska provozovatele, kterým je rychnovský Aqua servis,“ pokračoval starosta.
Čistírna přišla na 174,2 milionu korun.