Územní odbor Rychnov nad Kněžnou disponuje dvěma hasičskými stanicemi a vlastní profesionály má i automobilový závod v Kvasinách. Kamenem úrazu je ale pro mnoho lidí postavení dobrovolníků.

„Sbor dobrovolných hasičů a výjezdová jednotka jsou dvě rozdílné věci. Řada lidí to však zaměňuje. Zřízení jednotky požární ochrany alespoň s místní působností je zákonnou povinností obcí. Přesto na některých místech okresu takové útvary chybí," vysvětlil Martin Král, ředitel územního odboru Hasičského záchranného sboru v Rychnově nad Kněžnou, a doplnil, že v tomto směru není na nápravu nikdy pozdě: „Cením si například přístupu starostky Lípy nad Orlicí, kde dříve výjezdová jednotka chyběla. Jakmile nastoupila do funkce Monika Vrátilová, začala jednotku budovat."

Pokud tedy ponecháme stranou Sbory dobrovolných hasičů, jejichž členem může být i stoletý člověk, jsou hasičské jednotky rozděleny celkem do šesti kategorií. JPO II, III a V pak zřizují obce či města. Rozdíly jsou v územní působnosti a také době výjezdu. Prvně jmenovaná musí k zásahu vyrazit do pěti minut, zbylé dvě v dvojnásobné lhůtě. JPO V však zasahuje pouze místně, zatímco dvě předešlé mají širší operační oblast. Všechny výjezdové jednotky dobrovolných hasičů jsou ale nedílnou součástí Integrovaného záchranného systému.

„Musíme fungovat společně. Zvláště u rozsáhlých událostí si neumím představit, jak by zasahovali profesionálové bez dobrovolníků nebo naopak," řekl dále Martin Král.

Svolají je esemesky

Praxe je taková, že jakmile operační středisko v Rychnově vyhodnotí danou událost, vyšle na místo profesionály i místně příslušnou výjezdovou jednotku dobrovolníků.

Ve většině případů se s nimi operační důstojník spojí prostřednictvím SMS zprávy ve speciálním tvaru, která přijde na mobilní telefon jednotlivým členům a dálkově rozezní poplachovou sirénu.

„Pro případ kolapsu mobilní sítě existuje záloha. Siréna se dá spustit i přes radiostanici," doložil propracovanost systému ředitel rychnovského územního odboru. Problémem jednotek dobrovolných hasičů rozhodně není nezájem veřejnosti, ale spíše trvalá podfinancovanost a zastaralý  vozový park.

„Peníze dostáváme výhradně z obecního rozpočtu, protože stát nám nic nedá. Disponujeme pětadvacetiletou Avií a ještě Pragou V3S, která je stará už šedesát let. Zastupitelstvo nyní schválilo možnost zásahů i mimo obec, což může finanční nároky ještě zvýšit," potvrdil Ladislav Kapucián, velitel Sboru dobrovolných hasičů Záměl a zároveň velitel tamní výjezdové jednotky, která spadá do kategorie JPO V. Ta má v současnosti deset členů, ale těm v řadách mladých hasičů pomalu dorůstají nové posily.

Ještě s jedním nečekaným problémem se musí dobrovolní hasiči potýkat. Podle ředitele územního odboru řada zaměstnavatelů uvolňuje své pracovníky na výjezdy či pravidelná školení jen s velkou neochotou nebo jim dá rovnou vybrat mezi zaměstnáním a prací ve sboru.