Narůstající obliba letních dovolených trávených v tuzemsku s sebou nese i stinné stránky. Víc návštěvníků na horách totiž znamená i více práce pro členy Horské služby.

„Od prvního května, kdy pro nás začíná letní sezona, jsme do dnešního dne evidovali 97 případů, což je o 16 více než za celé loňské letní období," uvedl Josef Šifra, náčelník Horské služby Orlické hory.Tato statistika přitom bude uzavřena až koncem listopadu, takže lze očekávat, že během zbývajících dvou měsíců číslo ještě mírně naroste.

Tento trend ale náčelník horských záchranářů nepřisuzuje špatnému chování návštěvníků hor. „Mohu říct, že za poslední roky jsme nezaznamenali žádné problematické chování ze strany turistů. Opravdu je to způsobeno tím, že do hor vyráží větší množství lidí, takže pravděpodobnost nějaké nehody je vyšší," dodal Josef Šifra.

Z jeho zkušenosti vyplývá, že zhruba třetina zásahů se odehrává u zraněných cyklistů. Jejich úrazy pak často bývají zvlášť závažné. „Nejčastěji se jedná o poranění horních končetin a zvláště pak hlavy. Časté jsou otřesy mozku a tržná poranění," potvrdil Filip Pokorný, lékař rychnovské chirurgie, a dodal, že v letní sezoně jeho oddělení ošetřuje zraněné cyklisty prakticky každodenně.

Mnoha zraněním ale mohou lidé předejít, pokud dobře zváží své možnosti. „Příležitostným cyklistům bych nedoporučoval opouštět zpevněné cesty. Ti vyježděnější si ovšem mohou trasu ztížit. Cyklisté by ale měli jezdit alespoň ve dvou až tříčlenných skupinkách," řekl Václav Rašek z dobrušského TriClubu.

Podle jeho slov by dnes již měla být homologovaná helma samozřejmostí. „Při závodech, které náš klub pořádá, je to striktně vyžadováno," dodal Václav Rašek. Výlet se může někdy neplánovaně protáhnout až do pozdních hodin, takže se vyplatí mít na kole blikačky nebo alespoň reflexní pásky.

Cyklisté ovšem nejsou jedinou skupinou, které hrozí na horách nebezpečí. K újmě lze přijít i na vlastní zahradě. „Na základě dohody se záchrannou službou zasahujeme i v obcích. Z nedávné doby mohu zmínit případ chalupáře z Čenkovic, který natíral štít a ujel mu žebřík. Při pádu si vykloubil rameno," dodal Josef Šifra. Mnoho úrazů je prý také spojeno s rozvojem nových sportů a adrenalinových aktivit, jako jsou terénní koloběžky či oblíbená lanová centra.

Statistika úrazů

- Za loňský rok od 1. května do 30. listopadu si Horská služba v Orlických horách připsala 81 zásah.

- Letos je to k dnešnímu dni již 97 případů.

- Zhruba 30% zraněných tvoří cyklisté. K jejich nejčastějším úrazům patří zlomeniny horních končetin, tržné rány a otřesy mozku.

- Ostatní případy tvoří zásahy u zraněných turistů, dopravních nehod na horských cestách  nebo úrazy ve střediscích a obcích.