Přitom loňský rok byl mimořádně úspěšný. „Třicetihlavé stádo žiraf síťovaných a Rothschildových se rozrostla o šest mláďat,“ prozradil Martin Smrček z odboru propagace. Letos se ošetřovatelé dočkali v pondělí 22. června. Když přišli ráno do žirafího pavilonu, za samicí žirafy Rothschildové Keniou vrávoravým krokem pobíhalo novorozeně.

„Malý, krásně světle zbarvený sameček dostal jméno Ali a má se čile k světu. Ve středu se poprvé představil veřejnosti a brzy ho uvidí i návštěvníci zoo. Ali je již 215. mládětem žirafy, z toho 142. mládětem poddruhu žirafa Rothschildova, narozeným v naší zoologické zahradě,“ informoval Martin Smrček.

Ali se narodil samici jménem Kenia, která přišla do Dvora Králové v roce 2003 ze zoo v Barceloně, kde se narodila 2. 5. 2000. Otcem je samec Tommy, který se narodil o dva roky později v Ouwehands Dierenpark Rhenen (Holandsko) a do ZOO Dvůr Králové byl dovezen v roce 2004 z jiné nizozemské zoo v Amersfoortu.

Žirafa Rothschildova (Giraffa camelopardalis rothschildi) je považována za nejvyšší zvíře světa – samci mohou dorůst až do šesti metrů. Taková výška není samoúčelná – díky dlouhým nohám a krku dosáhne žirafa za potravou tam, kam žádné jiné zvíře s výjimkou slona. Nemá tak při shánění potravy konkurenci. Živí se listy a větvemi stromů, často velmi pichlavých akácií. Je k tomu dobře uzpůsobena – listy obratně stahuje z větví asi půlmetrovým jazykem a pomáhají jí i husté sliny. Potravě se věnuje žirafa až 12 hodin denně.

Domovinou tohoto poddruhu je centrální Afrika – Keňa a Uganda.
Samice je březí asi 457 dní. Zpravidla rodí jediné mládě (dvojčata jsou naprostou výjimkou), a to ve stoje. Mládě žirafy je po narození velké až 180 centimetrů, váží 70 kg a už půl hodiny po porodu se pokouší postavit. Žirafa se dožívá v průměru 30 – 35 let.