Terénní pracovníci Občanského sdružení Romodrom pracují v přirozeném prostředí klientů, kteří bývají v odborné terminologii často označovaní jako „jedinci ohrožení sociálním vyloučením" nebo rovnou „sociálně vyloučení."

Rodinám, se kterými pracujeme, poskytujeme poradenství nejčastěji v oblasti bydlení, zaměstnávání, dluhů a vzdělávání. Nezbytnou součástí naší práce je také informovat veřejnost o možných příčinách, které souvisí se sociálním vyloučením, a upozornit na společenské limity, které mohou vést k chudobě, ve které mnohé romské rodiny žijí.

Proto jsme i letos uvítali možnost účastnit se Veletrhu sociálních služeb ve městě Rychnov nad Kněžnou.

Romodrom působí na Rychnovsku již třetím rokem a činnost naší organizace je ve městě dobře známá. U našeho stánku se zastavilo mnoho návštěvníků, se kterými jsme hovořili o terénní práci a o změnách, o které usilujeme například v oblasti bydlení.

Někteří  z návštěvníků ochutnali romské placky Marikle, odnesli si vydání romských novin Romano Hangos a zkusili si vyplnit kvíz na téma romské kultury.

Zároveň jsme ocenili možnost seznámit se více s jinými organizacemi, které na Rychnovsku působí, dále vstřícnost organizátorů a doprovodný program, především vystoupení romské skupiny Kali Růža.

Za zájem návštěvníků i za pozvání města Rychnov nad Kněžnou účastnit se Veletrhu mockrát děkujeme.  Magdaléna Juráková, Romodrom

Sdružení Romodrom na Veletrhu sociálních služeb v Rychnově nad Kněžnou