Do zmrzlinové ankety jsme zařadili vaše tipy. Vítěze, který vzejde z hlasování o nejlepší zmrzlinu na Rychnovsku, navštívíme, představíme, zjistíme, jaké variace u něj můžete okusit, a pokusíme se přiblížit, v čem tkví kouzlo jeho zmrzlinových pochoutek.

Za historií zmrzliny

Ovocné šťávy chlazené ledem konzumovali již starověcí Egypťané a Řekové. Zmrzlé mléčné nápoje byly také oblíbené u starých Číňanů, Indů, Peršanů a Mongolů. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo. Zmrzlina v pravém slova smyslu se objevila až od roku 1550, kdy Blasius Villafranca z Říma vyrobil zmraženou krémovou směs pomocí ledu prosypaného solí. Zpočátku se však zmrzlina prodávala jen v nejvyšších společnostech. Po objevení Ameriky přivezli evropští kolonisté zmrzlinu i do Nového světa.

V roce 1686 otevřel Francesco Procopio di Cultelli, italský kuchař krále Ludvíka XV., v Paříži první francouzskou kavárnu (Café Procope), kde nabízel též zmrzlinu. V 18. století se zmrzlina začala prodávat i na pařížských ulicích a nastala móda zmrzlinových salónů (Café le Glacier, Eissalon, Eiscafé).

Zmrzlina v Čechách

V roce 1827 započal s výrobou zmrzliny na Novém Městě Pražském kavárník Philipp Paska (též Paška). Jednalo se o zmrzlinu na italský způsob (Gefrorenes nach italienischer Art) – Sorbet. Kavárna (Paska's Kaffeehaus) se nacházela na Ovocné ulici čp. 770[8] a ve třicátých letech patřila k těm nejvybranějším.
/Zdroj: Wikipedie/

 Mohlo by vás také zajímat: Když není počasí na koupání, je na koukání. Podívejte se do častolovické minizoo

Projděte se s námi minizoo u zámku Častolovice | Video: Deník/Jana Kotalová