O udělení tohoto prestižního ocenění, jež se od roku 2002 uděluje lidem, kteří se v regionu zasloužili o udržování a rozvoj tradičních lidových řemesel, rozhodli radní Královéhradeckého kraje.

Miroslava Šustrová se naučila paličkovat jako dítě, později pracovala jako mistrová odborného výcviku pro učební obor ruční krajkářka a jako učitelka paličkování. Od roku 1999 vede zájmové kurzy paličkování v Krajkářské škole ve Vamberku, kde pro žákyně kreslí i nové výtvarné návrhy. Své ručně paličkované krajky pravidelně vystavuje na mnoha místech v České republice i v zahraničí, například se účastnila výstav v Dánsku, Itálii, Francii, Německu, Španělsku a Polsku.

Miloslava Šustrová spolu s Janou Langovou se také podílely na výzdobě nového krásného hotelu a restaurace „Krajka“ na vamberském Husově náměstí v těsné blízkosti krajkářské školy. Mimo jiné je v jeho jídelně centrální krajkový obraz Dominanty města Vamberka, který navrhla Miroslava Šustrová a podílela se i na jeho upaličkování.

A jak to bylo s krajkářskou školou? Ta byla ve Vamberku otevřena v roce 1889, první učitelkou se stala slečna Aloisie Kubiasová z Vamberka.

Roku 1905 byla škola zestátněna a podřízena c. k. Ústřednímu běhu krajkářskému ve Vídni, tehdy byla jedinou z odborných krajkářských škol v celém Rakousko-Uhersku, kde se vyučovalo kreslení. V roce 1919 se škola stala součástí Státního ústavu školského pro domácký průmysl v Praze. V roce 1999 byl ústav zrušen a krajkářská škola přešla pod Dům dětí a mládeže v Rychnově, až se roku 2006 stala organizační složkou Města Vamberk.

(ab)