Přitom je potřeba sledovat správný směr a kámen v pravém okamžiku vypustit směrem k barevným kruhům znázorněným na ledové ploše ve vzdálenosti více než čtyřiceti metrů. To je ve zkratce základní herní dovednost sportu, který se hrál už v roce 1924 na prvních zimních olympijských hrách ve francouzském Chamonix. Řeč je o curlingu, který v sobotu na zimním stadionu v Opočně mohl vyzkoušet každý, kdo pod střechu zdejšího zimního stadionu našel cestu.

Tradiční hokejové červené, modré a brankové čáry se značkami pro vhazování černého puku při buly doplňují na ledě v Opočně výrazné modré kruhy s červenými středy, což je cíl, kam míří žulové hrací čáry při curlingu. Smyslem hry je umístit kámen co nejblíže středu kruhu. Soupeř ovšem může kameny v z nadějných pozic vyrazit.

V sobotu si curling, jehož anglický název kdysi v Čechách pokoušeli přejmenovat na lední metanou, vyzkoušely desítky zájemců všech věkových kategorií. Členové hradeckého curlingového klubu Riper se lidem trpělivě věnovali. Na tvářích se často zračilo soustředění při snaze poslat kámen co nejpřesněji směrem ke kruhům. Hlavně to ale pro všechny byla velká zábava.

Bavily se také děti z mateřské a základní školy Trivius Plus z Dobřan, které sem na výlet přivezli jejich učitelé. „Nejobtížnější je odraz s kamenem v ruce, udržení rovnováhy," svěřila se s pocity Andrea Dašková. „Navíc při tom chcete vypadat elegantně, ale se speciálním klouzavým návlekem na podrážce boty to dost dobře nejde," usmívá se spolu se svými kolegyněmi sympatická učitelka z dobřanské školy.