Co potřebuje čerstvě narozené tele? Odpovědi nejen na tyto otázky se můžete dozvědět již zítra kdy otevře své brány pro veřejnost společnost Zea Rychnovsko ve středisku Dlouhá Ves v Rychnově nad Kněžnou.

Den otevřených dveří je skvělou příležitostí podívat se, jak funguje a vypadá dnešní zemědělský podnik. Pro návštěvníky bude připraven bohatý program, samozřejmostí je občerstvení.

Podnik bude otevřen od devíti do 18 hodin a návštěvníci zde poznají, co obnáší obyčejný pracovní den zemědělce, jakou péči vyžadují hospodářská zvířata, budou si moci prohlédnout prostory a vybavení celého areálu.

Čtvrteční dopoledne bude zaměřeno na pozvané školní třídy z okolních obcí, odpoledne bude patřit široké veřejnosti. Pro návštěvníky čeká komentovaná prohlídka robotizovaané stáje pro 270 kusů skotu, dojírna a nejmenší děti jistě zaujmou malá telátka, ovce a prasata.

Návštěvníci se budou moci podívat také do bioplynové stanice a bude jim umožněno nahlédnout do kabin nejmodernější zemědělské techniky a dozvědět se mnoho zajímavého o současných zemědělských strojích, které budou v areálu vystaveny.
Představeno bude také zařízení na výrobu briket z odpadů ze zemědělské výroby.

Areálem provedou studenti zemědělské školy pod dohledem zaměstnanců a zodpoví zvídavé dotazy malých i velkých návštěvníků.
Doprovodný program bude obsahovat naučný a osvětový stánek o zemědělství, kde si mohou zájemci osvěžit své zemědělské znalosti a dovednosti v soutěžích, „poznávačkách" a na naučné stezce.

Klára Kozlová