Jak se líbila beseda Zemana s občany?
Jiří Kapitán, 70 let, Kostelec nad Orlicí:
„Beseda s prezidentem mě zaujala. Dokázal velmi vtipně reagovat na dotazy lidí. Odpovědi měl vždy k věci."

Natálie Jaurová, 17 let, Doudleby nad Orlicí:
„Líbila se mi odpověď na to, jaký má plat. Řekl v ní, že dvě třetiny platu uspoří a s manželkou si jednou koupí dům, v němž se budou starat o psa."

Hana Rufferová, 80 let, Hroška:
„Byla jsem v Kostelci u doktora a o návštěvě prezidenta jsem se dozvěděla náhodou. Pan prezident mě mile překvapil. V televizi ho dost často shazují a některá jeho vyjádření jsou zlehčována. Pokud nebude příště kandidovat, bude to znamenat, že se stal obětí systému, jako kdysi já."

Azylové středisko je v Kostelci už více než patnáct let a slouží k zachycování především Ukrajinců a k mému překvapení jsem se při dnešní návštěvě dozvěděl, že také Kubánců," uklidňoval v pátek prezident Zeman kostelecké občany po dotazu týkajícího se vzniku petice v Kostelci nad Orlicí namířené proti uprchlíkům a údajnému rozšíření azylového střediska na Rychnovsku.

„Islámští imigranti se zde nevyskytují a zřejmě ani nebudou vyskytovat," dodal Zeman vzápětí.

Prezidenta republiky přivítalo na Palackého náměstí pět stovek lidí potleskem. Beseda s občany se většinou nesla v odlehčeném duchu. Mikrofon se několikrát dostal do rukou dětí, které početný dav rozesmály bezprostředními dotazy. „Být prezidentem je o něco lehčí než být premiérem, kterým jsem také byl. A je to podstatně lehčí než být předsedou poslanecké sněmovny, tím jsem také byl," uvedl Zeman v úvodu odpovědi na jednoduchou otázku, zda je těžké být prezidentem, a pokračoval.

„Jinými slovy jsou v politice funkce reprezentativní. Prezidentovi se kdysi říkalo kladeč věnců, ale tím je jen tehdy, když ho ze sebe sám udělá. Prezident má být aktivní, má hájit národní zájmy svého státu. Premiér má těžší úlohu v tom, že jeho vláda řeší každý týden zhruba padesát bodů. Prezident by se měl soustředit spíše na obecnější otázky a neřešit každý detail."

Zeman nepřehlédl transparent s obřím nápisem „Tady je Schwarzenbergovo!" visící z oken jednoho z domů na Palackého náměstí. Mezi ostatními barevnými domy právě tento dům postrádal novou fasádu. „Myslím si, že pan Schwarzenberg si nezaslouží takovou ruinu," neodpustil si Zeman jízlivou poznámku.

Starosta Kinský předal prezidentovi dárkový koš s regionálními potravinami - chlenskou uzeninou, prezidentskou kávou a ochuceným pivem pro manželku. Zeman se v narážce na párky v koši rozloučil modlitbou „Bratři a sestry v Kristu, tyto párky můžete jíst i na Velký pátek."