Pro tavení rudy zde vyrostl i milíř, ve kterém se ze dřeva pálilo uhlí.

„Děláme to jako dlouhodobý experiment a snažíme se najít optimální proces, kterým asi mohlo železo vznikat,“ sdělil Jiří Kmošek, který tu pracoval spolu s otcem Jiřím a bratry Jakubem, Vojtěchem a Matějem. Ti patří mezi nadšence věnující se experimentální archeologii.
Pro tavení rudy zde dokonce vyrostl i milíř, ve kterém se ze dřeva pálilo uhlí, a také pece. „Tenhle typ pece by mohl fungovat od šesti do dvanácti hodin. Záleží na tom, kolik hutníci chtěli mít železa. Když už je pec roztopená, tak ani neubývá tolik uhlí. Ze začátku ho spotřebuje moc,“ vysvětluje Jiří Kmošek.
Výroba železa není podle dosavadních zkušeností experimentátorů ani trochu jednoduchá. „Minule jsme vsadili kolem dvanácti kilo rudy a vytěžili odhadem tři sta gramů čistého železa. Ale bylo zabalené v takové struskovité houbě, takže při zpracování ještě tak polovina půjde pryč,“ doplnil k pokusu zasvěcený Kmošek.