„Degustace jablek bude provedena jak ze starých, ale stále dobrých odrůd, meži než patří Ontario, Boskoopské, Idared či Zvonkovo, tak i ze současně pěstovaných, jimiž jsou Rubín, Šampion, Melrose anebo Bohemia. Nebudou chybět ani nové rezistentní odrůdy, které se začínají na našich zahrádkách také pěstovat. Tyto odrůdy mají tu významnou vlastnost, že se nemusí chemicky ošetřovat proti houbovým chorobám," říká předseda častolovických zahrádkářů Josef Helmich.
Celá degustace bude v podstatě přehlídkou a porovnáním starých a nových odrůd, z níž vzejde pro zahrádkáře rada, co by se mělo na našich zahrádkách v podmínkách Podorlicka pěstovat. „Všichni pěstitelé vědí, že právě loňský rok byl na choroby abnormálně příznivý a mnoho jablek bylo takzvanou strupovitostí znehodnoceno," poznamenal Josef Helmich.

Samotné hodnocení během degustace sestává z pěti kritérií, jimiž jsou vzhled, kvalita slupky, jakost dužiny – její trvanlivost a celková chuť.
K ochutnávce je už připraveno 30 odrůd jablek.

„Také  doba degustace byla záměrně vybrána až v měsíci únoru, protože dobře víme, že v létě a na podzim je ovoce a zeleniny dost, jinými slovy, vitamíny nikomu nechybí," podotkl předseda častolovických zahrádkářů. Na závěr degustace je také připravena beseda k pěstování dobrého ovoce v podmínkách podhůří Orlických hor.
Ohodnotit ovoce a dozvědět se něco nového mohou přijít návštěvníci v sobotu ve 14 hodin, kdy degustace v častolovickém domě zahrádkářů začíná.