Až do 30. září zastavil rychnovský stavební úřad územní řízení na stavbu Skiareálu Jadrná v Orlickém Záhoří. Starosta obce Vojtěch Špinler však rozhodně nechce čekat až do tohoto data a začal se již připravovat na úplně nové územní řízení. Kvůli sdružení Dědictví Orlických hor, které výstavbu bojkotuje, si už najal i právníka.

„Bohužel musíme začít znovu. S tím nic neuděláme. Rychnov musel řízení zrušit na žádost kraje. Jejich úředníci totiž nechtějí být za nic zodpovědní, tak to raději vrátili zpátky do Rychnova,“ řekl Vojtěch Špinler.

Nejdříve je potřeba doplnit vše, co v původním řízení chybělo. Podle slov starosty je to většinou špatné datum nebo se jedná o slovíčkaření, protože je k němu potřeba přes šedesát vyjádření od různých organizací. Ta se pak jedno po druhém kontrolují.

„Právník nám řekl, že v této republice není žádný úředník, který by napsal územní rozhodnutí dobře. Jsou to ale chyby, které na stavbu nemají žádný vliv. Není tam zamítavé stanovisko majitelů pozemků nebo ze životního prostředí, všichni nám ho dali kladné. Je to jen o slovíčkaření,“ rozhořčil se Vojtěch Špinler, který zatím neví, kdy by mohli podat nový návrh na územní řízení. „Bohužel to stojí peníze a čas, takže se nám to hodně prodražuje,“ dodal.

Obec totiž musí bojovat i s časem, protože by na výstavbu skiareálu chtěla dostat dotace. Ty je však možné získat pouze do konce roku 2013. Jestli se na ně starostovi podaří dosáhnout, je ve hvězdách. Situaci mu totiž bude i nadále komplikovat Dědictví Orlických hor, které se nehodlá vzdát a je přesvědčeno, že se lyžařské středisko nikdy nepostaví.

„Těší nás, že musí znovu dělat územní řízení. Samozřejmě, že ho budeme dále sledovat. Až bude nové, tak se opět staneme jeho účastníky a znovu ho napadneme,“ prozradil Jan Židlický, který je členem Dědictví Orlických hor a zároveň samostatným účastníkem řízení.

Jan Židlický tvrdí, že na tom, aby se areál nepostavil, nemá žádný osobní zájem „Je to čistě o tom, aby hory zůstaly v celku a aby se příroda neničila. Pokud by se teoreticky středisko postavilo, tak nastanou nevratné změny,“ dodal.

S tím však Vojtěch Špinler nesouhlasí. Podle něho jde sdružení pouze o peníze. „Špatný je zákon. Je zvláštní, že se do našeho územního řízení může plést skupina z Prahy, která nám řekla, že nic stavět nebudeme, pokud s nimi nebudeme spolupracovat. To se mi nelíbí. Proč by se jim jinak vyplatilo platit právníka? Protože jim jde o přírodu? Vůbec ne, záleží jim jenom na penězích,“ domnívá se starosta.