Díky stále výhodnějšímu kurzu zlotého vůči koruně a po snížení DPH na pohonné hmoty a potraviny jsou polské benzinky, tržiště a supermarkety v oblečení českých zákazníků. A polští obchodníci jásají, místní už méně.

„Jsme rádi, že u nás nakupujete. Zveme vás na nákupy. Bez vás bychom tu nebyli,“ říká mi Kasia (český Kateřina), prodavačka z obchůdku v tržnici v Horních Marklovicích, jen pár stovek metrů za hraničním přechodem v Petrovicích u Karviné.

Nájezdy Čechů

Upřesňuje, že mluví o obchodech v bezprostřední blízkosti hranice, tedy na vesnici, kde by se prodejna normálně neuživila. Zdejší tržnice, kde je výběr ovocem zeleniny, květin, potravin, masa, uzenin ale i oblečení a zahradnických potřeb, funguje v současném rozsahu deset, možná 13 let.

„Já mám radši české zákazníky. Poláci jsou moc vybíraví, ale neplatí to obecně. Každý člověk je jiný. A díky Čechům tady mám už osm let práci,“ říká sympatická pětatřicátnice.

Češi se bojí zbytečně. Potraviny obvykle tolik nezdražily. Některé jejich druhy dokonce oproti předchozímu roku mírně zlevnily.
Češi se děsí dalšího zdražování potravin. Některé přitom zlevnily, ukazují data

Z obrovského zájmu českých zákazníků o nákupy v Polsku profitují nejen obchodníci, ale i zaměstnanci. „Můj strýc pracuje v Castoramě (známá síť hobbymarketů – pozn. aut.) na hraničním přechodu v Chotěbuzi a říká, že pravidelně dostávají velké prémie, protože díky českým zákazníkům má obchod vysoký obrat,“ tvrdí Kasia.

Její kolegyně stejného jména potvrzuje, že polští obchodníci jsou z neutuchajícího zájmu českých zákazníků nadšeni. „Místním ty nájezdy Čechů ale už docela vadí. Pořád kroutí hlavou, jak dokážete vykoupit tu naši Biedronku v Zebrzydowicíh,“ usmívá se. (Biedronka je známá polská síť supermarketů – pozn. red.)

Časová rezerva

Když prý místní plánují třeba před cestou do práce nákup, musí si dát časovou rezervu. „Občas není kde zaparkovat, obchod je plný lidí a u pokladen fronty,“ reprodukuje žena stesky obyvatel příhraniční obce, kam jezdí na nákupy lidí z Karviné, Petrovic a zřejmě i další míst z okolí.

Prodavačka Kasia z květinářství to ale chápe. Z vyprávění svého otce ví, že kdysi Poláci chodili na nákupy do Česka. „Táta pracoval na železnici a mohl přes hranici, takže jezdil pro banány, ovoce, a další věci. Jenže tamní obchodníci říkali, že pro Poláky nic nemají. Takže to řešil tak, že mu nakupoval český kolega z železniční stanice v Petrovicích. Jo, i toto se stávalo,“ vzpomíná upovídaná pětapadesátnice.

Ceny nájmů v Česku dál rostou, dostaly se nad úroveň roku 2019 a očekává se další růst.
Nájmy v Česku enormně rychle rostou. Klesá počet bytů nad 70 metrů čtverečních

Z české strany mají aktuálně zprávy, že Češi nadávají, že Poláci skupují v Česku cukr. „Asi to tak je. No ale když u nás stojí 45 korun a u vás je za polovinu? To se dá pochopit. Prostě jednou vy vykupujete nás, jindy zase my vás. Ale já osobně z toho tragédii nedělám. Tak to prostě v životě chodí. Ale myslím, že se vzájemně máme rádi,“ dodává s optimistickým úsměvem.

I přes 100 kilometrů

Sobotní dopoledne je v mnoha rodinách spojeno s nákupy. A je to patrné i na parkovišti před supermarketem Lidl v polském Cieszynie. Nejméně polovina aut tady má českou značku a Čechů je tu opravdu hodně. Mladé maminky Sabina a Eva přijely společně z Frýdku-Místku.

Při našem povídání ukládají tašky s nákupem do auta a zaberou jim celý objem kufru. „Jezdíme sem pravidelně. Střídáme se a kdo bere auto, ten si natankuje. Kolik ušetříme? Na nákupu pětistovku a asi stejně tak na plné nádrži,“ říká Sabina.

Výhodné nakupování v Polsku ale přitahuje i lidé ze vzdálenějším míst kraje. Paní Marta Součková s manželem přijeli až z Kyjova. Nejsou v Cieszynie na nákupech poprvé, takže výhody znají. „Jiný sortiment než u nás. Myslím, že mnohdy i kvalitnější potraviny a hlavně levnější,“ říká spokojeně paní Marta.

Plná Castorama

Raketový nárůst stavebních materiálů a všeho zboží pro kutily v Česku zaznamenali v Polsku ještě větším množstvím zákazníků v hobbymarketech. Parkoviště před Castoramou na polské straně bývalého hraničního přechodu v Chotěbuzi je plné aut. České značky jednoznačně dominují. Je sobota dopoledne, venku déšť a nevlídno, ovšem v prodejně je plno.

„Ty obklady se mi líbí. Ty vezmeme,“ říká žena svému manželovi. Peterajovi přijeli z Čadce. Rekonstruují dům, takže nákupní výlet do Castoramy má jasný důvod. „Ty ceny tady, to je neuvěřitelné. A hlavně ten výběr. Jsme tu poprvé, na doporučení známých a jsme fakt mile překvapeni,“ říká Jana Peterajová.

V největších potížích jsou kvůli rostoucí inflaci rodiče samoživitelé a senioři. Většina jejich rozpočtu putuje na bydlení a jídlo.
Rodiny s nižšími příjmy inflace zasáhla drtivě: Většina peněz jde na byt a jídlo

Manželé Koneční z Frýdlantu plánují rekonstrukci chalupy, takže také jejich kroky při průzkumu obkladů, dveří, světel, sprchového koutu a mnoha dalších věci, vedly do tohoto polského hobbymarketu. „Už jsme tu potřetí nebo počtvrté. Všechny potřebné věci k rekonstrukci nakupujeme převážně v Polsku i v jiných marketech. Zejména ty ceny, to se nedá srovnat s Českem,“ říká Alena Konečná.

Výhodné nákupy

Nákupy v Polsku jsou prostě v posledních letech hitem. Pro místní to není žádná novinka a v příhraničí téměř nenajdete člověka, který by aspoň jednou na nákupech u polských sousedů nebyl.

Po zavedení tzv. protiinflačních opatření, což mj. obnáší snížení DPH na benzín a potraviny, dělá rozdíl na běžném nákupu základních potravin v českém a polském obchodě řádově stokoruny.

K tomu připočtěme plnou nádrž benzinu či nafty, za kterou zaplatíte o 400 až 500 korun méně než u české pumpy, a český zákazník nemůže z Polska odjíždět nespokojen. V sobotu se cena benzinu Natural 95 pohybovala těsně pod hranicí sedmi zlotých, tedy okolo 37 korun za litr.