Podle mluvčí regionální rady, která částku vyměřila, však výbor zatím vždy rozhodl v podobných případech o jejím odpuštění. „Netroufla bych si ale říci, že se jedná jenom o formalitu. Ještě se nestalo, že by byla městu odpuštěna jenom nějaká částka, vždy se jednalo o celou," řekla mluvčí Eva Jouklová.

Rychnovský starosta Jan Skořepa proto doufá, že se tak stane i v tomto případě.

„Obzvlášť proto, že Rychnov podle mého názoru zaplatil jednu z nejvyšších vratek dotace v historii regionální rady. Myslím si, že těch 6,8 milionu nebylo v minulosti obvyklé," řekl starosta, který věří, že žádosti města o prominutí bude vyhověno. „Vlastně si ani nepřipouštím, že by nastala jiná situace," dodal Jan Skořepa.

Jedinou podmínkou pro odpuštění penále je podání žádosti o prominutí. Pravděpodobně není ani žádný standardní způsob jejího sepsání. Eva Jouklová však předpokládá, že když město už část dotace vrátilo, tak by neměl být s odpuštěním penále problém.

Až se vyřeší záležitosti kolem placení penále, vše už pro regionální radu končí. „Toto je úplně poslední fáze. Pokud bude platba městu odpuštěna, už mu nic nehrozí," vysvětlila Eva Jouklová.

Pro Rychnov to však ještě konec není. Kauzou se totiž zabývá i policie, která má podle starosty prověřit, zda nedošlo k porušení povinností při správě obecního majetku. Městu podle starosty vrácením části dotace vznikla škoda 6,8 milionu korun. Policie již od města k případu dostala všechny potřebné dokumenty.

„Rada města se rozhodla dát případ orgánům činným v trestném řízení proto, aby se nové vedení radnice oddělilo a nikdo nemohl říci, že to někdo zametl pod koberec. Je věcí policie, jestli něco vyšetří nebo ne," přiznal Jan Skořepa.

Ten si vůbec netroufne předjímat, jak to dopadne. „Budu čekat stejně jako spousta ostatních, jestli nějaké pochybení objeví nebo ne," uzavřel starosta.

Jak šel čas v kauze rychnovského bazénu

Bazén byl otevřen v srpnu 2010. Jeho výstavba stála přes 160 milionů korun, přičemž dotace činila 136 milionů. Po skončení stavby bazénu se ohlásil Úřad interního auditu Regionální rady Severovýchod, že přijde na kontrolu.

červenec 2011 – Zástupci interního auditu vydali výslednou zprávu o tom, že město vypsalo špatný tendr na dodavatele stavby.

listopad 2011 – Externí právní firma provedla posouzení zakázky a vydala k němu své vyjádření.

do 16. 1. 2012 – Město mohlo podat námitky proti rozhodnutí vrácení dotace, což také učinilo. Rada navrhla vratku 25 % z dotace, tedy přes 34 milionů.

24. 2. 2012 – Úřad regionální rady odeslal platební rozkaz, v němž ponechal stoprocentní částku, tedy 136 milionů.

30. 4. 2012 – Výbor regionální rady nakonec rozhodl o vrácení pěti procent dotace ve výši 6,8 milionu korun.

16. 5. 2012 – Úřad vyměřil městu penále 100,6 milionu.

27. 6. 2012 – Výbor rozhodne o případném prominutí penále.

Čtěte také: Nová hrozba: Platba sto milionů