„Udělali jsme to proto, aby ti, kdo chtějí nakupovat v centru města, tak mohli učinit bez výrazných nákladů na parkování," vysvětlila místostarostka Rychnova Michaela Zimová, podle níž je koruna prakticky nulový poplatek, který zavedli pouze z jednoho důvodu.

„Kdybychom parkování nechali úplně zadarmo, tak by se automat mohl stát hračkou pro děti. Parkovací lístky by vyjížděly zcela zbytečně," obává se místostarostka.

Současně obchodníci v kamenných obchodech nebudou v nevýhodě oproti supermarketům a hypermarketům, kde jsou parkoviště zdarma.

Změna se týká tří lokalit. Tou první je Bezručova ulice u pošty. Za korunu na půl hodiny se tak lidé zbaví stresu, a stihnou se vrátit včas k autu, i když bude na poště nával. Další je ulice Hrdinů odboje, kde bude za korunu první hodina a stejně tak tomu bude i v Sokolovské ulici u domu číslo 1494.

„Tyto lokality jsme vybrali proto, že jsou v centru města, blízko nákupních zón a všude se dá dojít," vysvětlila Michaela Zimová.

Jediné parkoviště kromě těch u marketů, kde se dá zaparkovat ještě levněji, je u vlakového nádraží. To je nyní zdarma a zatím to tak i zůstane, protože město o jeho zpoplatnění zatím neuvažuje.

Ovšem někteří řidiči rádi parkují i tam, kde se svými vozy nemají vůbec co dělat. A proto se městští strážnici každý den zabývají minimálně pěti šesti šoféry, kteří zaparkují tam, kde nemají.

„Některým lidem dáváme dokonce pokutu opakovaně. Není to třeba po týdnu, ale o daném člověku měsíc či dva nevíme, a pak už zase parkuje tam, kde nesmí," řekl Miloš Friml, velitel rychnovských „měšťáků".

Najdou se však samozřejmě i tací řidiči, kterým se udělení pokuty za špatné parkování nelíbí. Někteří se s policisty i hádají, a to většinou ti, kteří svou vinu přenášejí na někoho jiného.

„Například přijedeme na místo a oni se rozčilují, že místo toho, abychom chodili kontrolovat pískoviště, aby tam nekáleli psi, tak je buzerujeme, že špatně parkují. Na to jim odvětíme, že kdyby špatně neparkovali, tak můžeme být třeba právě u toho pískoviště," říká Miloš Friml, velitel rychnovské městské policie s tím, že někteří šoféři bývají opravdu naštvaní a jiní z nich mají zase naopak legraci

Záleží ale na konkrétním případu. Někdo toho totiž zneužívá a jiný to třeba ve městě nezná a prostě zaparkuje tam, kde nemá. Vždy je ale  na strážníkovi, jestli provinilec skončí pouze s napomenutím, nebo pokutou až dva tisíce korun.

A co vy na to?

Eva Kormošová, 35 let, Rychnov n.  Kn.

Myslím si, že  parkování za korunu je dobrý nápad. Protože tady není skoro kde zaparkovat, všude je to placené, i my u nás před panelákem si musíme kupovat karty na parkování. Na tu chvilku, kdy si člověk jenom zaběhne kam potřebuje, je to ideální.

Eva Kormošová

Josef Mazánek, 66 let, Rychnov n. Kn.

Je to dobrý nápad. Ale na druhou stranu je tady pořád málo  míst pro auta. Je to stálý boj , který trvá už několik let. Mohlo by to způsobit to, že už nebude vůbec kde zaparkovat, když to bude stát jenom korunu.

Josef Mazánek

Ceny parkování a změny, k nimž došlo

Staré náměstí: 20 Kč/ hod., 10 Kč/ 30 min.
Svatohavelská: 20 Kč/ hod., 10 Kč/ 30 min.
Bezručova: 20 Kč/hod., 10 Kč/ 30 min., 5 Kč/ 15 min. - nově 20 Kč/ hod., 1 Kč/ 30 min.
Parkoviště za MěÚ: 20 Kč/ hod., 10 Kč/ 30 min.
Palackého: 20 Kč/ hod., 10 Kč/ 30 min.
Poláčkovo náměstí: 20 Kč/ hod., 10 Kč/ 30 min.
Hrdinů odboje: 10 Kč/hod., 5 Kč/ 30 min. - nově 1 Kč/ první hod., 10 Kč/ každá další
SNP: 10 Kč/hod., 5 Kč/ 30 min., 40 Kč/ den
Masarykova: 10 Kč/ hod., 40 Kč/ den
Parkoviště u obchodního centra Lidl: 1. hod. zdarma, 20 Kč/ každá další
Dobrovského: 5 Kč/ hod., 20 Kč/ den
Parkoviště ulice Sokolovské u domu č.p. 1494: nově 1 Kč/ první hod., 10 Kč/ každá další, 40 Kč/ den