Ve městě sídlí mlékárna Bohemilk. Problémy se zápachem byly hlavně v letních měsících. Jeho zdrojem byl rozkládající se tuk, který vyplaval na hladinu a vlivem slunečního záření a tepla produkoval nepříjemný zápach.

V poslední době došlo k instalaci nového zařízení. „Doufal jsem, že dojde k jeho odstranění. Bohužel se toto očekávání nesplnilo. Změnil se jen charakter zápachu, ale intenzita, hlavně v letních teplých dnech, je značná. Mám vypracovaný návrh řešení, který spočívá v zakrytí nádrže a čištění pachových složek fotokatalytickou oxidací, ale náklady na to činí zhruba dva miliony korun," prozradil Miloš Machút, vedoucí střediska Aqua TS města Opočno. Machút bude podle jeho slov problém dál řešit s katedrou technologie vody na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. „Určitě to nepokládám za vedlejší nepodstatnou záležitost. Mlékárna pro nás zůstává velmi důležitý obchodní partner a chápeme ji i jako významného partnera pro město Opočno," prozradil vedoucí, podle kterého se v místní čistírně vod po celý rok dařilo čistit odpadní vody přitékající z města. „Zvládli jsme i odpadní vody z mlékárny Bohemilk. Stanovené limity pro vyčištěné vody jsou s rezervou plněny a ani pravidelné kontroly inspekce životního prostředí nezjistily žádné závady v provozu čistírny."

V opočenské mlékárně Bohemilk konečně nainstalovali předčistící zařízení, které snižuje množství tukových látek z odpadních vod mlékárny. „Vloni probíhal zkušební provoz, takže kvalita k nám na ČOV dodaných vod byla dosti různá," řekl Miloš Machút,vedoucí střediska Aqua TS města Opočna.

Tuky se v odpadních vodách Bohemilku sice podařilo výrazně snížit, ale objevily se jiné problémy: změnou složení předčištěných odpadních vod docházelo k uvolňování tuhých úsad – převážně vodního kamene – z potrubních rozvodů a ty nám byly čerpadly dodány na ČOV.

„Proto nás čeká postupná odstávka nádrží, revize provzdušňovacích elementů a odstranění sedimentů. To budeme provádět za provozu čistírny," dodal.