Na Rychnovsku je zámků jako kvítí. Valná většina z nich je v soukromých rukou. Jediný, který stále patří státu, je zámek Opočno.

OPOČENSKÁ ZBROJNICE

Opočenský zámek se otevře 1. dubna a nabídne turistům tři prohlídkové okruhy. V každém z nich však bude zahrnuta prohlídka zbrojnice, která byla přes zimu doplněna. „V loňském roce jsme vrátili Náprstkovu muzeu několik zapůjčených exponátů, a tak jsme přistoupili k výraznému doplnění expozice, která čítá 90 nových kusů," řekl pracovník zámku Milan Junek. Jde především o nově vybudované oddělení afrických exponátů, kde bude k vidění ucelená sbírka indoperských zbrojí a chladných zbraní z Kavkazu, Indie, Íránu, Barmy a Thajska. Většina exponátů je ze sbírek zámku.
Ceny vstupného v Opočně zůstávají zhruba na loňské úrovni.

ZÁMKY NA ORLICI

Jako na francouzské Loiře leží soustava zámků při Divoké Orlici. Začněme v Častolovicích. Rozsáhlý renesanční komplex patří Dianě Phipps Sternbergové. Do jeho budování vložila nemálo energie a peněz. Díky tomu zámek proměnila v příjemné společenské a odpočinkové místo. Zdeněk Bachman, správce zámku, pozval k návštěvě. „Provoz zahajujeme na Velký pátek 14. dubna, kdy se otevře i Velikonoční výstava. Park i zvěřinec jsou otevřeny celoročně. Výstavní okruhy na zámku zůstávají totožné a podobně jako vloni jsme koncipovali i program včetně průběžných koncertů. Přes zimu jsme se věnovali hlavně údržbě a úpravám parku a zvěřince, kde jsme se dočkali narození lamy, nových koz a oslíka." Park se stádem bílých daňků stojí za pozornost v každém ročním období, ovšem výjimkou je červen, kdy v zahradě rozkvetou stovky růžových keřů.

MILIONY BLEDULÍ

Když se empírový zámeček v Kostelci nad Orlicí proměnil z Výzkumného ústavu pro chov prasat opět do podoby zámku, byla to pro rodinu Kinských satisfakce. Současný majitel František Kinský dává důraz především na kulturní a umělecké tradice rodu. Manažerka zámku Ivona Jasníková pozvala hlavně na výstavy a koncerty, které v zámku probíhají. „Zámek se otevře 1. dubna, a to i s galerií. Expozici doplňujeme průběžně o zajímavé exponáty."

Obzvlášť nádherný je kostelecký park, který je jako jediný chráněnou rezervací s momentálně kvetoucím polem bledulí a talovínů.

Doudleby také patří do soukromých rukou Petra Dujky, potomka rodu Bubna z Litic. Zámek se otevře v dubnu. I jeho expozice prošla v posledních letech významnou úpravou a lákavý je také zámecký park.

SVATBY NA POTŠTEJNĚ

Při Orlici leží i Potštejn, kde se najdou hned dvě významné památky – zámek a hrad. Zámek koupili manželé Nováčkovi a vybudovali z něho živý organismus. Otevírat se bude na Velikonoce, a to jarmarkem. Na čarodějnice pak návštěvníky čekají čarodějnické prohlídky a pohádkové příběhy se prolnou celou sezonou. V parku pak lze zabloudit v bludišti Karla IV. Hrad bude také otevřen v dubnu. A protože láká nejenom turisty, ale i svatebčany, bude na něm zřejmě rušno. Prohlídka trvá 45 minut a bude stát tolik, co vloni.

Rychnovský zámek i přes připravovanou rekonstrukci bude nabízet od 1. května prohlídky a služby ve stejném rozsahu jako loni.