Rekonstrukce zámeckého letohrádku v Opočně začala po Novém roce. Zatím se pracovalo pouze v interiéru této renesanční památky. "Uvnitř stavby se strhaly nepůvodní podhledy, vyklidily se půdy a postupně se nyní pracuje na otloukání omítek a připravuje se výměna dožilých trámových systémů," informoval kastelán Státního zámku Opočno Tomáš Kořínek.

Zámecký letohrádek v Opočně. Předlohou pro jeho stavbu se stal letohrádek v pražské Staré královské oboře.
Řemeslníci se pustí do opravy střechy letohrádku, potřeba zřejmě bude i vrtulník

V minulých dnech u letohrádku vyrostlo lešení, spolu s příchodem jarního počasí se začne pracovat i na proměně vnější podoby budovy. Podle Tomáše Kořínka se postupně začne rozkrývat střecha letohrádku a budou se měnit dožilé šindele.

Rekonstrukce se má kromě střechy týkat také štítů, komínů a dojde i na věž letohrádku. Oprava věže bude nespíš komplikovaná, a to kvůli jejímu umístění. Je daleko od ulice a k letohrádku nevede dostatečně široká brána, jeřáb se tedy přímo k budově nedostane. Proto se uvažovalo, že by věžičku mohl vrátit na své místo vrtulník.

Jak to s věží dopadne, se zatím neví. "Co se týče věže, tak rozhodnutí o její opravě zatím nepadlo," sdělil Deníku kastelán zámku.

Zámecký letohrádek v Opočně je renesanční stavba, postavená po roce 1602, jedná se o upravenou repliku letohrádku v pražské Královské oboře - Stromovce. Letohrádek prošel klasicistní přestavbou. (Zdroj: NPÚ)