Neuvěřitelné 150. výročí si připomínají v Opočně. Střední škola a Základní škola Nové Město n. M., pracoviště Opočno, má své zázemí v budově, která však na tento věk nevypadá. „Je to tak, byla postavena později, a to na sklonku 19. století. Z opočenské kroniky víme, že byla otevřena 1. listopadu 1897," potvrzuje učitelka Jana Melicharová.

Přesto se v areálu této budovy bude v sobotu konat veliká oslava 150. výročí založení hospodářské školy. Jaké je tedy tajemství těchto narozenin? Rok 1862 byl rokem, který v Opočně „spustil" výuku hospodaření.

Důkazem je opět kronika, jejíž zápis vyvrací všechny pochybnosti:  „Kníže Josef z Colloredo-Mannsfeldu byl muž znamenitý, vynikající hospodář, který velkostatky své, zvláště Opočenský, znamenitě zvelebil. Staral se však také o zvelebení hospodářství selských a podporoval sedláky půjčováním nářadí a strojů z panských dvorů, připouštěním býků velkostatku atd. Roku 1862 si umínil, že zřídí na Opočně samostatnou jednoroční školu rolnickou s vyučovacím jazykem českým pro syny selské, kde by se nejen teoreticky přednášelo, nýbrž kde by žáci i praktické výkony prováděli. První školní rok počal se 15.listopadu 1862. Náklad zařizovací a vydržovací platil kníže. Jeho nákladem opatřeny školní lavice, skříně, mapy a jiné pomůcky. Ve své velkomyslnosti a dobrotivosti žákům školní potřeby sám platil, jen aby rodičům vysíláním synkův do této školy žádné výlohy nevznikly. Pro školu najal dům č. 234 na stráni," ukazuje zápis v kronice Luděk Hamáček z letopisecké komise a vysvětluje, že zmíněný dům stojí jinde, než kde sídlí škola dnes. Tím je tajemství vyřešeno, od založení hospodářské školy uběhlo skutečně sto padesát let.

Oslava, která potrvá od 9 do 16.30 hodin, se může chlubit pestrým programem včetně bohatého občerstvení. V areálu bude vystavena nová i stará zemědělská technika, zároveň zde bude probíhat lidový jarmark. Od 12.30 se dostane ke slovu dechová hudba Valanka, v 15 hodin ji vystřídá Stará parta. Pořadatelé doufají, že program přiláká hodně návštěvníků, ale také bývalé studenty.

„Setkat se s lidmi, kteří se mnohdy po studiu rozutekli i do vzdálených míst republiky, zavzpomínat si spolu s nimi, na to se všichni pořadatelé moc těší," prozrazuje Jana Melicharová.  Dana Marková