Osvědčených i revolučních rad pro hubnutí a zdravý životní styl koluje mezi lidmi i na internetu nepřeberné množství. Řada lidí však zakrátko zjistí, že dotyčný recept nebo zázračná pilulka neúčinkují tak, jak by měly.

Univerzální dieta neexistuje

Každý z nás je individuum a podle toho by se k člověku mělo přistupovat i v případě různých diet nebo kondičních cvičení. „Klientovi, který nás navštíví, je navrhnut program zcela podle jeho potřeb. Nejde totiž jen o stravu. Náš systém pro zdraví zohledňuje všechny okolnosti,“ vysvětlila Zdenka Sedláčková, provozující poradenské centrum v Rychnově nad Kněžnou.

Mezi zmiňované aspekty patří aktuální zdravotní stav, genetické predispozice, druh zaměstnání, fyzická aktivita, životní návyky nebo práce ve směnném provozu. Toto všechno se promítne do komplexní diagnózy. Z té již vyplývají konkrétní opatření.

Do metabolických pochodů vstupují ještě další vlivy. „U některých jedinců dochází k buněčné podvýživě, což podle zevnějšku nemusí být vůbec patrné. Užívání léků či jiných chemických preparátů může zapříčinit to, že výživové látky nejdou tam, kam by měly,“ řekla dále výživová poradkyně s tím, že složitost této problematiky není lehké jen tak ve stručnosti podat.

Některými obecnými radami by se nicméně měli řídit všichni. Hlídat by se mělo užívání jednoduchých cukrů a poměr rostlinných a živočišných tuků by měl být vyvážený. Lidé by se také měli vyvarovat produktů z bílé mouky.

„Spousta zájemců o zdravou výživu se orientuje na tmavé pečivo. To je přitom mnohdy jen přibarvené. Důležité je vybírat si celozrnné výrobky,“ upozornila Zdenka Sedláčková. Varovala také před kávou, černým čajem nebo alkoholem. Svou roli sehrává i kouření a délka či kvalita spánku.

Důležité je dbát i na správný denní režim. Člověk by neměl zanedbávat snídani, která bude lehká a zároveň pestrá. Třeba tavené sýry prý nejsou příliš vhodné. Dopoledne i odpoledne ukrátí menší svačina. Chybou je ale míchání ovoce se zeleninou.

Ryba na zdraví jídelníček patří

Maso si člověk odpírat nemusí, ale měl by přitom hledět na jeho kvalitu a rozmanitost. Všeobecně je u nás velký deficit ve spotřebě ryb. Ty nemusí být vždy jen mořské, ale alternativu lze nalézt i v českých rybnících.

Pokud lidé potřebují hubnout, mohou tradiční přílohy nahradit zeleninou, a to i tepelně upravenou. Bramborám není nutné se zcela vyhýbat, ale jejich problém tkví v tom, že hladovému poskytnou hlavně kvantitu, nikoliv kvalitu. Také je dobré upřednostnit nečištěnou rýži. Mezi časté prohřešky patří velká konzumace potravin před spaním nebo zanedbávání pitného režimu.

Každý individuální jídelníček by měl směřovat ke stejnému cíli. Tím je zabránit překyselení organismu, což je příčinnou řady chorob. Úroveň PH v lidském těle, která je u každého jiná, se zjistí při počátečním vyšetření. Konzultace s odborníkem pak klienta nasměruje k nápravě.

Obecně by lidé neměli tolik podléhat reklamě a orientovat se na spalovače tuků. Hubnutí je prý hlavně o centrální nervové soustavě, nikoliv o žaludku. Člověk by tak rozhodně neměl mít pocit hladu.

ABECEDA POTRAVIN

Luštěniny - není to jen hrachová kaše

Z dob mateřských a základních škol má většina z nás k luštěninám bytostný odpor. Ale zbytečně. Představa zelenohnědé, „betonové“, hrachové kaše v nás vzbuzuje odpor, přitom hrách není jedinou z těchto výtečných surovin a navíc se dá připravit chutně a vzhledně. Nejlepší přípravou je vaření v parních hrncích nebo pokud už jej vaříte ve vodě, pak dobře hlídejte čas, aby se nerozvařil na kaši. Tu raději připravte pomocí mixéru a když přidáte i vývar, máte skvělou polévku.

Podobně můžete připravit i cizrnu, čočku zelenou i červenou, fazole, zelené fazole mungo či sojové boby. Důvodem přiměřené konzumace luštěnin je fakt, že obsahují málo tuku a jsou dodavately minerálních látek hořčíku, draslíku, vápníku, železa, mědi a zinku.

Mléčné výrobky - hlídejte si obsah tuku

V řadě výrobků jako jsou acidofilní mléka, jogurty či kefír se vyskytuje řada takzvaných probiotických kultur bakterií neboli bakterií, které pomáhají usídlení člověku prospěšných bakterií ve střevě a také zrychlují peristaltiku neboli pohyblivost střeva. Právě tyto výrobky bychom měli v našem jídelníčku mít denně. Stačí ke snídani nebo ke svačině.

Pokud hovoříme o sýrech, pak si hlídejte obsah tuku, který je velmi důležitý. A rozhodně se vyhýbejte taveným sýrům nebo ochuceným jogurtům. Ty si můžete vytvořit i doma. Stačí do bílého nakrájet ovoce a dát kapku medu.

Pečivo bílé není tím pravým

Zapomeňte na bílé rohlíky a běžný kmínový chléb. Zkuste přejít k celozrnnému pečivu, které navíc bude obsahovat větší množství žitné mouku. Uvidíte, že se začnete cítit mnohem lépe. Plátek takového chleba vás zasytí na mnohem delší dobu a dodá vám větší množství živin a především vlákniny.

Rozhodně byste si měli hlídat i složení pečiva. Často tmavé neznamená celozrnné, ale jen obarvené potravinářským barvivem.

Přílohy - vyměňte běžnou rýži

Kromě již zmiňovaných luštěnin, které jsou výtečným zdrojem vlákniny a minerálů, mezi oblíbené přílohy zařaďte i rýži. Ale trochu jinou, než jste zvyklí. Vyměňte běžnou bílou rýži za neloupanou celozrnnou nebo indiánskou či červenou. Rozhodně se vám nestane, že by se slepila a ještě k tomu získáte při menším množství pocit zasycení.

Nevyhýbejte se ani těstovinám či bramborám, avšak každodenní konzumace není tou správnou volbou. Skvělým oživením a velmi chutnými jsou kuskus, jáhly, kroupy, amarant nebo pohanka.

Maso - není to jen o kuřeti či rybách

Ten, kdo vám bude tvrdit, že ve zdravém vyrovnaném jídelníčku by z masa mělo být zastoupeno jen drůbeží a ryby, ten toho příliš mnoho o zdraví a člověku neví. Od přírody jsme všežravci a tudíž i v našem jídelníčku by měla být zastoupena i červená masa. Není to tedy v zásadě o druhu, ale o kvalitě. Vybírat byste si měli maso libové a čerstvé.

Zastoupeno by mělo být jak kuřecí či krůtí, tak vepřové, hovězí, králičí nebo kousek zvěřiny. Rozhodně hraje roli i úprava masa. Pokud jej nezalijete tunou oleje a „moukových“ omáček, bude vše v pořádku.

Na jídelníčku by rozhodně neměly chybět ryby. A to nejen ty mořské, ale i sladkovodní z domácích zdrojů. Porci bychom měli sníst třikrát týdně.

Ovoce a zelenina, základ stravy

Rozhodně by ovoce a zelenina měly zabírat největší část našeho jídelníčku. Denně bychom v několika porcích měli sníst kolem 400 gramů, přičemž zelenina by měla tvořit větší poměr než ovoce.

Nejlepší je ji konzumovat čerstvou, jelikož obsahuje nejvíce vitamínů a minerálů. Avšak pokud v obchodě vidíte už zvadlou mrkev raději si ji kupte mraženou. To je způsob, během nějž se uchovává také velké množství potřebných látek.

ŽENA PRO „ŽENY“

Hlad je nejhorší nepřítel

Hladovět a jedině hladovět, tak dosáhnu úspěchu. Cože to mám za mantru? Úplně jednoduchou. Právě tahle věta mi vždycky vyvstala v hlavě, když jsem s hrůzou na váze zjistila ten děsivý příbytek. Jenže není hubnutí jako hubnutí. Pravidelně tohle moje odhodlání končilo zběsilým nájezdem na ledničku v půl jedenácté večer a nehorázným obžerstvím, kdy jsem byla schopná splácat salám a špek s houskou a k tomu švestkovou bublaninu i s porcí šlehačky s marmeládou. Příšerné že? Ale mé chuťové buňky si nedaly říct. Paradoxně jsem po měsíci podobných pokusí zjistila, že s čísly na váze se nic neděje. Že by byla rozbitá? napadalo mě. Jenže chyba byla jinde. Takže milé dámy i páni. Byť to může být tak trochu zarážející, tak zhubnout se vám může podařit jedině s pravidelnou stravou. Ale nesmíte to brát jako můj kolega. Tomu lékař doporučil, že by měl zmenšit porce a přidat svačiny. On to pochopil po svém. Takže k obědu nesnědl šest knedlíků, ale jen čtyři a ty dva si dal k svačině.
SILVIE ŠPRYŇAROVÁ