Zájem byl značný i před válkou. Chudoba se zvyšuje vlivem inflace a následkem covidového období. „Zvedá se to už několik let. Naše banka je nový subjekt, založili jsme ji až v roce 2015. Od té doby jsme se dostali z 50 tun za rok na 400 tun za rok. Ale je to i tím, že navazujeme spolupráci s dalšími odběrateli a poskytovateli sociálních služeb,“ vysvětlila Vopařilová.

Potravinová banka není přímým vydavatelem, jídlo skladuje a vydává dalším organizacím, které ho pak předávají potřebným. Lidé v nouzi by se tak se žádostí o jídlo měli obrátit na místní charitu nebo sociální organizaci, která jídlo distribuuje.

Vyšší poptávku po potravinách a hygienických pomůckách letos zaznamenala i pardubická charita. S tím však rostou nároky na zaměstnance. „Personální zabezpečení potravinové pomoci je zajištěno, nicméně vlivem aktuální situace by bylo potřeba personální stav posílit. Problémem je oblast financování potravinové banky,“ řekla Karolína Rumlová z Oblastní charity Pardubice.

Tromba a později slabé tornádo u Pardubic, 17. 5. 2022
VIDEA, FOTKY: Potvrzeno. Mezi Hradcem a Pardubicemi se přehnalo slabé tornádo

Do banky prostřednictvím potravinových sbírek přispívají i velké supermarkety. Jedním z nich je řetězec Albert. „Sbírka byla jedním ze způsobů, jak podpořit zasažené ukrajinské občany i místní komunity,“ popsal ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček, podle něhož Albert vyčlenil potraviny a materiál v hodnotě 10 milionů korun.

„Pomoc jsme zaváželi přímo do distribučních center potravinových bank, na železniční vlečku podle žádosti organizace Člověk v tísni, ale také do Polska v přímé reakci na prosbu ukrajinské ambasády,“ dodal Mareček.

Dnes je tomu přesně 25 let, co ve foyer Priessnitzových lázní v Jeseníku spáchal za použití plastické trhaviny semtex sebevraždu bývalý zaměstnanec pardubického podniku Synthesia Semtín Bohumil Šole. Foto: archiv Deníku
Semtexem se živil i zabil. Od sebevraždy pardubického experta uplynulo 26 let

Mezi zapojené řetězce patří i Tesco. „Sbírky probíhají na prodejnách a také pomocí online nákupů, kde si mohou zákazníci zakoupit takzvané balíčky pomoci. Uspořádali jsme potravinovou sbírku na pomoc Ukrajině, ve které se vybralo přes 58 tun potravin. Zapojené do ní byly všechny naše prodejny,“ uvedl mluvčí firmy Jiří Netík a dodal, že v jarní sbírce se v prodejnách v Pardubickém kraji vybralo dohromady 1632 kilogramů materiální pomoci. „Ve sbírce na Ukrajinu, která proběhla v březnu, se v kraji vybralo přibližně 1450 kilogramů,“ dodal Netík.

JAK DAROVAT?

Pokud chce člověk darovat mimo sbírku, musí přímo přes potravinovou banku. „Člověk si na nás najde kontakt, zavolá a domluví se, kdy může cokoliv předat. Může nám darovat potraviny, ale nesmí to být jídlo vyrobené doma, musí být originálně zabalené. A jsme vždy radši, když to nejsou potraviny, které jsou prošlé,“ konstatovala Vopařilová.

Další možností je darovat přes charitu. „Každý občan může přispět přímo, tedy nákupem potravin a hygienických potřeb, a to kdykoliv. Může se obrátit na naši organizaci a pomoc předat kdykoliv po předchozí domluvě. Další možností je zaslat finanční příspěvek na sbírkové konto naší organizace,“ uvedla Rumlová.

Pomoc charity však není neomezená, aby se na ní dotyčný člověk postupně nestal plně závislým. „Snažíme se jídlo vozit lidem v takové míře, abychom toho člověk nezneschopňovali, abychom jeho závislost neprohlubovali. Ale řešíme dál jeho sociální situaci. Pomáháme mu se vrátit do života, aby překlenovací doba, kdy potraviny dostal, sloužila k tomu, že se zlepší a začne fungovat normálně,“ vysvětlila Vopařilová, která je také členkou oblastní charity.