Kosteleký ČZS
oslavil 50 let trvání


Místní organizace letos oslavila půl století svého trvání. Za tu dobu se domohla dobré pověsti, zájmu občanů i určitých materiálních hodnot, které slouží ke schůzování, moštování jablek a v nejnovější době se zdá, že postupně upravované prostory ve městě budeme moci nabídnout i ostatním sdružením, naposledy důchodcům.
„Občané města i okolí znají tradici moštování v našem městě, která sahá při hromadné výrobě až do válečných let a snad i dále. Připomeňme si jméno dílny pana Dostála v místech vedle Obchodní akademie,“ zavzpomínal Vít Losenický, předseda moštárenské komise (na fotografii vpravo s předsedou ČZS Waltrem Dedkem). Jak doplnil, na historii navázala činnost zahrádkářské organizace, která vybudovala Kostelci v této oblasti velmi dobrou pověst.

Zdravá výživa

Kostelecký čiřený jablečný mošt, bez jakýchkoliv chemických přísad pouze tepelně ošetřený, je produktem zdravé výživy. Kde jinde můžete získat opravdu přírodní šťávu přímo z ovoce dnes všeobecně nazývanou džus? Vždyť všechny obchodně nabízené ovocné nápoje bez ohledu na uvedená procenta ovocného podílu jsou vyráběny ze skladovaného koncentrátu domícháním vody a cukru. Jsou pochopitelně sterilizovány. Ovocný podíl snad u naprosté většiny obchodně nabízených ovocných nápojů jakéhokoliv označení tuzemského i cizího původu obsahuje určitou část známého ovoce – totiž jablek. Proto se také někde vykupují padaná jablka. To však nesnižuje nijak chuťové vlastnosti.
„Naši zahrádkáři se chystají opět letos nabídnout pěstitelům zahrádkářům i všem občanům možnost zhodnotit jinak těžko upotřebitelná padaná jablka. Příjem jablek na moštování zahajujeme již tuto sobotu,“ zdůraznil Losenický s tím, že loni zpracovala dílna 39 tun jablek od blízkých pěstitelů na hodnotný mošt. Nejsou výjimkou ani zájemci z Trutnovska a Chrudimska.

Jablka bez hniloby

„Pamatujte na zdravotnická doporučení o pitném režimu, ochraně ledvin, lahodnosti a biologické hodnotě džusu nebo ovocného střiku rovnou z ovoce. Padaná jablka samozřejmě bez hniloby nepatří do popelnic, ale k zhodnocení. Snad není jiný způsob, jak získat zcela přírodní a hodnotný produkt za minimální náklady bez moštování,“ dodal Vít Losenický z ČZS.⋌