„V letošním roce marně čekáme na pravou zimu, která by umožnila odpočinek celé přírodě. Mnohde již vidíme rozkvetlé některé cibuloviny a kvetoucí kočičky se již ukazují v plné kráse. I když vrtochy počasí nás stále překvapují, musíme již nyní myslet na pravé jaro, kdy se opravdu celá příroda začne probouzet," říká předseda častolovických zahrádkářů Josef Helmich.

Také i ovocnáři nesmí nic zanedbat a právě nyní je nutné myslet na zimní ošetření ovocných stromků.

„Všichni velmi dobře víme, že loňská úroda ovoce byla menší a hlavně nekvalitní. Nadměrný výskyt plísní a skládkových chorob způsobil ještě další ztráty na ovoci. Jedna z prvních podmínek jak tomuto předejít je dobře ošetřit ovocné stromy v zimních podmínkách. Základní věc, kterou by měl každý pěstitel udělat je provést správný zimní řez na jabloních a hrušních, prořezat stromky angreštů a rybízů, preventivně chemicky ošetřit všechny ovocná stromky a keře," popisuje Josef Helmich.
I když to není složitá věc, nesprávným způsobem se může pěstitel připravit nejen o úrodu, ale docílit i poškození stromků. Správným zimním řezem navíc podle zahrádkářů nedocílí pěstitelé jen dobré úrody, ale také částečně odolnosti proti houbovým chorobám.

„Stromky zahuštěné, neudržované, nebo nesprávně prořezané jsou napadány hnilobami právě proto, že sluníčko nemá přístup do celé koruny. Další výhodou správného zimního řezu u stromků s náchylností k přeplození je zabezpečení úrody jen takové, kterou stromek dokáže řádně uživit," podotýká Josef Helmich.
Zimní řez jádrovin, který bude prakticky ukázán v zahrádkářské osadě Bělá 1 v Častolovicích se skládá ze tří ukázek.

Nejprve všichni přítomní uvidí výchovný řez, který se prování u nových stromků do čtyř let po výsadbě, dále pak řez udržovací, který je aktuální u stromků v plné plodnosti. Poslední ukázka bude u stromků starších – málo plodících, tak zvaný zmlazovací řez.
„Tímto ošetřením docílíme u starších stromků jejich zmlazení a tím přinucení k plodnosti. Také bude ukázán zimní řez u angreštu a rybízu. V žádném případě se v zimním období nedoporučuje provádět zimní řez u peckovin a ořechů. Všechny tyto fakta budou na této praktické ukázce vysvětleny a ukázány," dodal Josef Helmich.