Přednášející Jaroslav Matejsek z Vršovky, odborník na jádroviny, představil do všech podrobností jednu po druhé z třiceti odrůd, které byly všechny vypěstované na území bývalého okresu Rychnov nad Kněžnou. Cílem je najít nejvhodnější jablko pro tento region.

Jablka se vystavují pod svým jménem a číslem, vlastní ochutnávání a hodnocení se odehrává anonymně. Tentokrát vyplňovalo klasifikační stupnici jádrovin 44 znalců – v devíti stupních se hodnotila vůně plodu, konzistence dužiny, šťavnatost plodu, charakter slupky a chuť podle celkového dojmu.

„Výsledky degustace a vítězné jablko vejdou ve známost tak za tři nebo čtyři dny, až seč〜teme údaje ze všech dotazníků. Zájemcům z řad zúčastněných zasíláme informace o výsledcích,“ shrnul pravidla Josef Helmich za Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu Rychnov n. K.