Zadlužených je stále více. Někteří hledají odbornou pomoc. Většina z nich si ale často neví rady, jak se z této situace dostat a dluhy se jim dále nabalují.

Problémy se zadlužeností jsou velmi častým tématem také v rychnovském okrese. Lidé se snaží hledat pomoc u odborníků. Rychnovská občanská poradna zaznamenala v roce 2015 velký zájem o řešení této problematiky. „Více než polovina dotazů se týká předluženosti klientů. Lidé chtějí pomoci najít cestu pryč od dluhů," shodují se odborníci v rychnovském zpravodaji.

Obyvatelé na Rychnovsku chtějí především konzultovat své problémy a poradit se jak dál. Odborníci mohou ale zadluženým lidem pomoci také například s vyplněním insolvenčních návrhů.

O radu v okrese žádají především ženy, ty mají větší zájem o odbornou radu než muži. Ženy se totiž velmi často dostávají do situace, kdy musí vymáhat výživné.

„Na svou dceru vymáhám výživné od bývalého manžela již několik let. Manžel stále neplatí a o své dítě se vůbec nezajímá. Většinou to skončí tak, že to musím řešit na policii, abych vůbec nějaké peníze viděla," svěřuje své problémy s vymáháním dluhů matka na mateřské dovolené Andrea. Stejnými problémy jako Andrea se na Rychnovsku zabývá mnoho dalších žen. Problematiku s dluhy tak nemusí řešit pouze samotní dlužníci.  Podle odborníků je především důležitá informovanost veřejnosti a prevence. Také na Rychnovsku bývají velmi často pořádány přednášky, které se týkají problematiky zadluženosti.

Od července 2015 došlo k novele exekučního řádu, přibylo tak několik novinek, které by mohly pomoci těm, kteří se dostanou do role dlužníků.
S novelou přichází například povinnost pořídit obrazové záznamy ze všech exekucí. Exekuce postupuje tak, aby byl nutný prodej nemovitosti dlužníka až na úplně posledním místě. Změny se týkají také druhu zabaveného majetku.

Exekutor nově nesmí zabavit například běžné oděvní součásti, studijní a náboženskou literaturu, dětské hračky, zdravotní potřeby, snubní prsten nebo písemnosti osobní povahy.