Dovolená v zahraničí, to už pro Čechy není jen dvoutýdenní nehybné slunění na přeplněných chorvatských plážích. I když do této destinace míří stále nejvíce z nás, prázdninové cíle se postupně mění.

Potvrzuje to i Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Dochází k zásadním změnám v tom, kam Češi jezdili dříve a kam jezdí teď. Stagnuje například Chorvatsko, kam už čeští turisté nejezdí v tak hojném počtu,“ tvrdí.

Důvod je podle něho jasný. Česká republika je dvacet let po sametové revoluce. Od té doby se zvýšily platy, a proto se náš zájem posouvá do vzdálenějších lokalit, Španělska, Řecka, Egypta, Tuniska nebo Turecka. Do exotických destinací se loni vydalo 120 tisíc Čechů.

Cestovní kanceláře nabízejí ve svých katalozích jak klasické zájezdy do Chorvatska či Itálie, tak právě i dovolené v Egyptě, Tunisku či Turecku. Některé z nich se specializují přímo na jednu z oblíbených dovolenkových lokalit, do nových míst však v současné době nemíří téměř žádná.

Letošní novinkou je například u společnosti Fischer Porto Santo u Madeiry. Kvůli nárůstu zájmu českých turistů o dovolenou za oceánem létá od čtvrtka nový přímý let mezi Prahou a New Yorkem. V zimním období pak bude zaveden i charterový let do Zanzibaru.

„Vyrovnaně jsou na tom u nás s popularitou Chorvatsko a Španělsko. Z pobytových zájezdů je největší zájem o italskou Kalábrii, Katalánsko a Makarskou v Chorvatsku,“ uvedla zaměstnankyně hradecké pobočky Cestovní kanceláře Jiří Kalousek Martina Bitvarová. Pouze do Chorvatska a Itálie míří podle majitele Hynka Součka jeho cestovní kancelář Votrok. Referentka prodeje kanceláře Datour v Hradci Králové Martina Klimeková přidala k výčtu oblíbených míst ještě Bulharsko a řecké ostrovy Rhodos a Krétu.

Zájem se zvyšuje o dovolené s animačními programy pro děti. Trendem posledních let je i velká snaha Čechů o individuální dovolené. „V 90. letech nám stačilo se rozplácnout na týden na pláži. Teď je zájem o příplatkové výlety, šnorchlování, potápění a cyklistiku. Lidé se o dovolených ptají delegátů po restauracích, kam si mohou zajít na dobrou večeři. Chtějí si zajistit vlastní zážitky,“ dodal Tomio Okamura.

Kam Češi jezdí o prázdninách

Žebříček nejpopulárnějších zahraničních dovolenkových destinací českých turistů v roce 2008 (počet Čechů):

Chorvatsko – 800 tisíc
Slovensko – 780 tisíc
Itálie – 629 tisíc
Řecko – 308 tisíc
Rakousko – 283 tisíc
Egypt – 242 tisíc
Velká Británie – 175 tisíc
Španělsko– 163 tisíc
Francie – 163 tisíc
Bulharsko – 146 tisíc
Turecko – 137 tisíc
Maďarsko – 133 tisíc
Tunisko – 121 tisíc
Německo – 111 tisíc

Zdroj: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur


LENKA KAŠPAROVÁ