Dojít si pro čerstvé pečivo pěšky je v některých vesnicích jen sen. Kvůli obchodním řetězcům s levnějším zbožím a bohatou nabídkou skončilo za posledních 28 let na 80 venkovských prodejen. Jen za poslední tři roky se v kraji, kde je 448 obcí, zavřely na dvě desítky provozoven. Bez potravin se od začátku roku musejí obejít například obyvatelé Výravy na Hradecku.

Výrava s asi 400 obyvateli leží necelých 20 kilometrů od Hradce a pro majitele aut není problém zajet na nákup do krajského města, které hypermarkety a obchodními domy přímo hýří. Horší je situace pro starší lidi, kteří často auto nemají a jsou tak zcela odkázání na své blízké.

„Pro starousedlíky a nemohoucí lidi je to katastrofa,“ potvrdila obyvatelka Výravy Marie Vítková. Starosta Výravy Michal Konečný si problém uvědomuje a současně vzhlíží k dotačnímu titulu, kterým se hejtmanství snaží „exodu“ malých obchodů z vesnic zabránit.

„Prodejny v menších obcích jsou nutné pro zachování základní infrastruktury i pracovních příležitostí na venkově a jejich existence zabraňuje dalšímu vysídlování vesnic,“ řekl k dotačnímu titulu, na který kraj pro příští rok vyčlenil 2,5 milionu korun, hejtman Jiří Štěpán.

Rozpětí dotace se pohybuje mezi 20 a 50 tisíci korun ročně, ovšem za podmínky padesátiprocentní účasti obce.

Sucho na přehradě Rozkoš.
Sucho ubralo Rozkoši tři čtvrtiny vody

Nám ty peníze pomůžou, ale až napřesrok. Teď musíme vytvořit prostory, kde obchod zřídíme,“ nechal se slyšet starosta Výravy Michal Konečný s tím, že na stole je zřízení obchodu v prostorách Obecního úřadu.

Vietnamci na vše nestačí

Podle starosty Havlovic na Trutnovsku Pavla Dvořáčka výše dotace nestačí: „Kdyby podpora činila 500 tisíc za rok, tak bychom o tom možná uvažovali. Tohle je ale málo peněz, za to bychom otevřeli maximálně krámeček na prodej vánočních kaprů. Vydělat si tady je těžké, dvakrát nám tu zkrachovali Vietnamci, a když neuspějí ani Vietnamci, tak už nikdo.“

V Borovničce na Královédvorsku, kde žije necelých 200 lidí, dotuje prodejnu i hospodu obec. Za symbolickou korunu ročně. Nechtěli dopadnout jako v jiných obcích, kde kvůli nízkým výdělkům prodejny skončily. I v Borovničce měli problém, po odchodu nájemce tři měsíce hledali někoho, kdo převezme obchod. „Není to jen o obchodu. Pro občany je prodejna místo k setkání stejně jako hospoda,“ vystihl situaci Roman Janata, dosavadní starosta Borovničky.

Únik z Titaniku

Obec Dřevěnice na Jičínsku s 234 obyvateli je bez obchodu léta. Lidé jezdí na nákup do téměř dva kilometry vzdálené Radimi. O tom, že by zde krámek znovu otevřeli, neuvažují. „Nemáme prostory, obchod fungoval v objektu vývařovny, která je v soukromých rukou. Jiný prostor nemáme,“ uvedl starosta Dušan Vrabec.

Miroslav Chudoba z SD Jednota Nová Paka, která provozuje většinu obchodů v obcích, krok hejtmanství vítá: „Doufejme, že program přispěje k tomu, že neuzavřeme další prodejny, k čemuž se chystáme. V malých obcích je většina obchodů prodělečná, ročně dotujeme provoz každého částkou asi sto tisíc korun.“ Podle něj bude nutné, aby prodejny podpořily také obce.

Žádost o podporu kraje zvažuje Choteč na Jičínsku. Starosta Ladislav Groh je projektu nakloněn, Jednota totiž hrozí, že prodělečnou prodejnu v obci zavře. „Zatím jsme nezískali žádné informace, ale jsme ochotni chod obchodu dotovat i z obecních peněz,“ tvrdí Groh. Podle starostů je to jediný únik z potápějícího se Titaniku.

S křížkem po funuse?

Přestože ve Vysokově na Náchodsku žije přes 500 obyvatel, žádná kamenná prodejna zde nefunguje. Ani dotace, kterou by kraj pomohl snížit náklady, nepostrčí obec k otevření prodejny.

„Dnes nemáme ani žádné volné prostory v majetku obce, které bychom mohli využít,“ uvedla starostka Renáta Sychrovská Fiedlerová. „Jsme kousek od Náchoda, kde hodně lidí pracuje, a tak si tam obstarají, co potřebují,“ vysvětluje starostka s tím, že občas mohou místní nakoupit i v obci. To když v úterý a ve čtvrtek dorazí pojízdná prodejna. Ve Vernéřovicích na Broumovsku žije o 200 lidí méně než ve Vysokově, ale funguje tu obchod i pohostinství. „Chceme, aby se udržely při životě, tak doplácíme relativně velké peníze z rozpočtu. Příspěvek kraje uvítáme,“ řekl starosta Tomáš Havrlant.

Obchod s potravinami postrádají v Semechnici na Rychnovsku. Lidé jezdí na nákupy do Opočna. Ale možnost dotace velké naděje nevyvolala. „To přišli s křížkem po funusu. Obchod se zavřel před rokem a půl, a to už se neotevře,“ uvedl semechnický starosta Zdeněk Bendzo. Kdyby prý nabídka dotace přišla dřív, dalo se s tím ještě něco udělat. „Jak jednou obchod skončí, těžko se obnovuje,“ dodal.

Naopak v Osečnici by pomohla každá koruna, která by kryla aspoň část nákladů na energie. „Prodejnu má v nájmu pan Bartoš. Obchod je otevřený třikrát v týdnu, ale kdybychom ho zavřeli, bylo by to špatně. Rozhodli jsme se jako obec podporovat, aby prodej byl zachován. Určitě to stojí za to,“ dodala starostka Osečnice Iveta Hypšová.

V centru Hradce Králové probíhá stavba parkovacího domu pro 284 automobilů.
OBRAZEM: Střecha nad hlavou pro 284 aut