Rudolf Krautschneider se narodil ve Vídni a po válce se s matkou přestěhoval do Znojma. V 16 letech poprvé uviděl moře, které se mu stalo osudným. Plavit se na cizích lodích jej však nebavilo.

Lodě začal stavět sám a svérázně se zapsal do historie námořního jachtingu. S první lodí Vela doplul v roce 1976 na Shetlandy. O tři roky později s novou jachtou Polka na Špicberky a v letech 1981 – 1983 na Falklandy. Další lodí byla Polárka, na které absolvoval spolu se dvěma kamarády plavbu kolem Antarktidy.

Pluje na plachetnici z 16. století

Jeho největší lodí je replika Magalhaesovy Victorie, pevná dřevěná plachetnice typu „karaka" z počátku 16. století. Jednou již obeplula svět, a jak Ruda říká, její plavba kolem světa nikdy neskončí!

V životě vystřídal mnoho zaměstnání a profesí. Živil se jako dřevorubec, pracoval v dolech. Vzdělání ukončil v sedmé třídě, přesto napsal desítku knih a natočil několik filmů. Některá jeho díla byla přeložena do polštiny, němčiny a angličtiny.
Od roku 1994 začal vozit na „suché" plavby lidi, kteří chtěli odvyknout závislosti na drogách. Zapojil se také do budování dětských domovů rodinného typu. Děti o prázdninách bere na plavby a jejich šťastný úsměv považuje za svůj největší životní úspěch.

Beseda s mořeplaveckou legendou se bude konat v úterý 12. ledna 2016 v 18 hodin v malém sále Společenského centra – Kina 70 v Dobrušce a vstupné je dobrovolné. (jl)