Lístky by měly být doručeny ideálně do poloviny příštího pracovního týdne. Kvůli narychlo organizovaným volbám, se však mohou v rukou voličů ocitnout klidně až jeden den před nimi.

Sháněl se po obálce

„Je to výjimečný stav, jindy se musí lístky ve schránkách objevit tři dny před termínem voleb. Včera se však na úřadě objevil pán, který se po lístcích sháněl," popisuje Veronika Stavrinou, vedoucí organizačně-správního odboru v Kostelci nad Orlicí.
Její kancelář minulý týden zaplnilo několik tisíc volebních lístků –  konkrétně 12 000 sad po osmnácti kusech – které směřují k obyvatelům města a také jeho spádových oblastí.

O jejich rozdělení se starají dvě praktikantky. Během víkendu modré obálky roznesou do domácností najatí doručovatelé, kteří práci vykonají na základě dohody.
Podobně je tomu i v Dobrušce, jen s tou výjimkou, že někteří z obyvatel už ve schránce obálky našli. Dobrovolníci už roznesli všechny lístky například v Týništi nad Orlicí. Jednalo se o 11800 obálek.

„Máme dobré zkušenosti s roznášením volebních lístků prostřednictvím samotných obyvatel města. Navíc je podle mě vhodnější, když si mohou přivydělat lidé. Vyjde to na stejné peníze a ty dáme radši našim, než poště," podotýká tajemník Týniště Jan Paštika.
Zato v Rychnově zvolili jiný způsob roznášky lístků. Takzvaně „pod palcem" ji tu má Česká pošta. Je tomu tak již po několikáté a zkušenosti s touto spoluprací jsou podle správního odboru města dobré.

Poštovní doručovatelé se tedy opět pěkně zapotí. Okresní město totiž distribuuje přes devět tisíc obálek.
„Jejich počet se navíc stále mění. Lidé se stěhují a umírají," podotýká Eva Tomková z odboru správních činností.

Počítají s přesčasy

Na nápor se proto pošta připravuje. Zítra se pro její zaměstnance koná porada, na které se potřebné detaily specifikují.
„Předpokládám, že s roznáškou začneme ještě tento týden. Jedná se o velký objem zásilek, takže se počítá s přesčasy. Pokud nám to vedení dovolí, možná najmeme i nějaké brigádníky," prozrazuje vedoucí rychnovské pošty Petr Bodenberger. A ani na rychnovském úřadě se nenudí.

Jako obec s rozšířenou působností, totiž okresní město přijímá i volební lístky pro spádové obce, pro které si pak jednotliví starostové jezdí. „Pracuje na tom každý, kdo má ruce. Třídí i pan tajemník," dodává Eva Tomková.