Předchozí
2 z 4
Další

Zámecké imaginárium 2022.Zámecké imaginárium 2022.Zdroj: Kinský Art Media (foto: Zdeněk Fabiánek)

Největším tahákem letošní sezony Nového zámku v Kostelci nad Orlicí je Zámecké imaginárium 2022 (ne)pokojných přátel Divadla bratří Formanů instalované na 500 metrech čtverečních prvního patra. Návštěvníky vtáhne do poetického světa fantazie a hravosti.

„Do omalované krajiny Lucky Valašky můžete vstoupit s pastelkou, duhové koníky rozhýbáte v maštali Veroniky Podzimkové, ponožkové divadlo si tu zahrajete s maňásky Stáni Stuchlé. Máte-li odvahu, propleťte se houštinami lesa ke kabinetu nočních můr Kristýny Adámek Mlynaříkové, bavit se můžete v místnosti plné dřevěných hraček a vynálezů, kterou je herna manželů Lhotákových. Prostřednictvím hybohledů se vnoříte do mikrosvěta Pavla Macka. Dále uvidíte fotogalerii Ireny Vodákové. Panoramatický obraz Tomáše Paula vám připomene vyprávění Starých pověstí českých. Šité obrazy Jany Paulové poskytnou měkké obejmutí v herně pro malé a nejmenší návštěvníky," láká k návštěvě Matěj Forman, dramaturg a iniciátor Zámeckého imaginária v kosteleckém zámku Kinských.

Potěší i odpočinková komnata s obrazy Andrey Sodomkové a starých mistrů s posezením u krbu. "Pak se zase můžete vydat třeba na lov ryb a plnění úkolů v místnosti Barky Zichové, nebo do malovaného čarodějného světa mytologie Josefa Sodomky a samozřejmě součástí výstavy jsou také produkce a loutky z našeho Divadla bratří Formanů,“ dodává Matěj Forman.

Pozoruhodné dílo skupiny výtvarníků obsadilo prostory Galerie Kinský, kde je k vidění až do 30. října letošního roku. Už v roce 2015 sem táhlo Zámecké imaginárium na téma 13 (ne)pokojů kosteleckého zámku a shlédlo ji na 15 tisíc návštěvníků.

„Věříme, že výstava Zámecké imaginárium opět přiláká veřejnost k návštěvě nejen Nového zámku, ale celého regionu. Kostelec nad Orlicí leží v krásné krajině pod Orlickými horami a Nový zámek je součástí francouzského fenoménu na české řece, pro které se ujal oficinální název Zámky na Orlici. Na každém ze čtyř sousedních zámků a dvou hradů najdou návštěvníci jiný stavební sloh i jinou programovou nabídku. Výstavou spřátelených výtvarníků Divadla bratří Formanů v našem zámku bychom další měrou rádi přispěli k zájmu turistů i školních skupin k návštěvě půvabných koutů Královéhradeckého kraje,“ doplnil majitel Nového zámku František Kinský.

Z doudlebského zámku.Z doudlebského zámku.Zdroj: Deník/Jana Kotalová

Komnaty doudlebského zámku jsou bohatší o nové obrazy i nábytek

Renesanční zámek v Doudlebách nad Orlicí se pyšní unikátním kobercovým sgrafitem, které pokrývá nejenom vnější zdi, ale i zdi nádvoří a komíny. Jak říká současný majitel Petr Dujka, takové nádvoří není vidět od Milána až po severní pól. Zámek stavěli italští umělci. Unikátní je i jednotná linie jeho držitelů. Po celou dobu existence (od roku 1588) patřil rodu Bubnů z Litic, předkům Petra Dujky.

"V interiérech přibyly nějaké kusy nábytku, které máme z rodinných zdrojů, dostali jsme je od příbuzných. A přibyly dokonce i obrazy předků. Některé jsou restaurované, jiné opětovně přemalované, protože jejich restaurování by stálo moc peněz," vysvětluje.

V letošním roce se pak počítá s dalšími opravami zámku. "Budou se opravovat komíny a pravděpodobně i střecha. Bohužel cena stavebnin šla hodně nahoru, tak uvidíme, kolik zvládneme. Teď také vše visí na tom, že sháníme restaurátory sgrafit na komínech," dodává Petr Dujka.

Kromě zámku můžete v jeho sousedství navštívit i muzeum přírody a venkova a také Babiččin dvoreček plný zvířat.

Z častolovického zámkuZ častolovického zámkuZdroj: Deník/Jana Kotalová

Zámek Častolovice slaví. V rukou paní Diany začal před 30 lety opět vzkvétat

Květiny, posezení na krásném nádvoří, na němž vyhrává hudba, stylově a s citem zdobené interiéry, který jim dodává neopakovatelnou atmosféru - to jsou jen některé důvody, které táhnou návštěvníky na zámek Častolovice. Svou nesmazatelnou stopu tady zanechala Cecilia Sternbergová i její dcera Diana Phipps Sternbergová, která mu vdechla po revoluci nový život. I letos se tu mají turisté na co těšit.

"Na první prázdninový víkend plánujeme menší oslavu 30 let, co je zámek otevřený, a v rámci toho bychom chtěli zpřístupnit i privátní pokoje. Bude ale ještě záležet na dohodě s paní Dianou a její rodinou, zda budou souhlasit. Noční prohlídky se pak letos uskuteční na konci letních prázdnin a máme připravenou i velkou "brunchovou" sezonu, zámecká kavárna by dělala přes prázdniny brunch v zámecké oranžérii," prozrazuje správce zámku Zdeněk Bachman.

Co si mají návštěvníci pod tímto pojmem představit? "2. července, 14. srpna a ještě v jeden zářijový termín si užijí takový rodinný den na zámku. Pokud přijedou na brunch, budou moci na prohlídku expozice a dostanou slevu na vstupném do zvěřince," doplňuje Zdeněk Bachman.

Kromě již zmíněného a letos opět o něco početnějšího zvěřince láká k návštěvě i zdejší zámecký park a obora.

Kolowratský zámek v Rychnově nad Kněžnou.Kolowratský zámek v Rychnově nad Kněžnou.Zdroj: Deník/Jana Kotalová

Barokní skvost v Rychnově nad Kněžnou letos otevře pouze historické sály

Kolowratský zámek v Rychnově nad Kněžnou spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice patří k největším a nejkrásnějším barokním celkům v Čechách. Otevře se 3. května, v letošním roce však opět zůstane přístupný jen z části.

Podle kastelánky Zdeňky Dokoupilové se tady velké novinky chystají až na příští rok, kdy návštěvníci vyrazí i do nyní rekonstruovaného kostela a zvonice. Letos budou přístupné pouze historické sály zámku, a to od 3. května. Ale i ty určitě stojí za návštěvu.

A zkuste se stavit také ve zdejším muzeu. Už 30. dubna otevře novou expozici historických kočárků. Unikátní výběr historických kočárků pochází ze soukromé sbírky manželů Holáskových. Nejstarší kousek je přibližně z roku 1860 a jádrem sbírky jsou velmi ceněné exponáty z období secese. Ve výběru jsou zastoupeny kočárky loutkové, dětské sportovní i hluboké, dvojkombinace, trojkolky i saně. Součástí výstavy se stanou také dobové nabídkové katalogy, dětské hračky a historické fotografie.