Zájemci o vysokoškolské studium mají nejvyšší čas poslat přihlášky, termín je do konce měsíce. Z gymnazistů na Rychnovsku budou štěstí zkoušet všichni maturanti.

Nic nenechávají náhodě a většina z nich podává více přihlášek. Ke každé musí doložit doklad o zaplacení administrativního poplatku, který činí v průměru pět set korun.

Více přihlášek

„Nemáme studenta, kerý by si podal přihlášku jen na jednu školu. Trendem posledních let je spíše podat čtyři až pět přihlášek. Jsou tu i studenti , kteří se raději hlásí hned na šest škol s tím, že někde určitě uspějí,“ sdělila výchovná poradkyně dobrušského Gymnázia Alena Grimová.

„Máme samozřejmě kontakty na vysokých školách. Tak jsme se například dověděli loňský případ, kdy si jeden student podal třináct přihlášek. Není v silách to zvládnout. Je nutné si uvědomit, že termíny přijímacích zkoušek se mohou krýt. Žádná vysoká škola ale administrativní poplatek nevrací, přestože se zájemce nezúčastní přijímaček. To byl případ i jmenovaného studenta. Nemohl časově zvládnout absolvovat všechny termíny,“ vysvětlil Zdeněk Žabokrtský, ředitel rychnovského Gymnázia F. M. Pelcla.

Největší zájem je o vědecké fakulty, stoupá „poptávka“ po medicíně, architektuře a stále se drží práva.

Škola, nebo cizina

Studenti obou gymnázií v regionu mají vysokou úspěšnost u přijímacích zkoušek. „Devadesát procent našich maturantů pokračuje ve studiu na vysoké škole. Zbývající jdou na vyšší odborné školy, nebo absolvují přípravné ročníky pro vysokoškolské studium,“ uvedla Grimová.

Žabokrtský potvrdil, že obdobná situace je na rychnovském gymnáziu. „Loni se na vysoké školy dostalo devadesát pět procent maturantů. Nikdo nešel do pracovního procesu. Ti, kteří náhodou neuspěli, odjeli na kurzy jazyků do zahraničí a přijímací zkoušky si zopakují letos,“ uzavřel ředitel.

Letošní maturanti, kteří mají zájem o studium na vysokých školách, musí nejpozději vpátek odeslat své přihlášky. Nikdo zdotazovaných Deníkem neposílá pouze jednu, přestože ke každé administrativní poplatek čítá několik set korun. Průměrně se pohybuje okolo pěti set korun. „nenechávám nic náhodě. Já i rodiče stím, že půjdu studovat počítají, takže peníze na přihlášky jsem měl dané bokem. Od babičky jsem je například dostal kVánocům. Poslal jsem pět přihlášek a vyšlo mě to na rovné dva a půl tisíce korun. Pevně věřím, že alespoň na jedno místě to dopadne,“ uvedl devatenáctiletý Roman Pospíšil, jeden ze zájemců o studium na vysoké škole.