V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu tak ANO obsadí 13 křesel. Vypadalo to, že v čele kraje poprvé stane žena, protože kandidátkou na hejtmana za ANO je Klára Dostálová, nynější náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj. Sobotní večer však přinesl velké překvapení a oslavy pro ANO skončily studenou sprchou.

Představitelé ČSSD, Koalice pro Královéhradecký kraj, ODS, Starostové a Východočeši a TOP 09 se totiž večer po volbách domluvili na vytvoření koalice, která by měla 24 mandátů. Podle jejich dohody by se hejtmanem měl stát lídr ČSSD Jiří Štěpán. Ten už předtím Deníku řekl, že sociální demokracie by případnou nabídku ANO ke spolupráci při vedení kraje v žádném případě nepřijala.

„My jsme jednali velmi korektně," řekl Deníku o dnešní dohodě s dalšími čtyřmi subjekty. Dohoda paradoxně vznikla v době, kdy ještě nebyly k dispozici kompletní volební výsledky.

"Pokud ČSSD, ODS, TOP 09, STAN+VČ a Koalice pro Královéhradecký kraj skutečně plánuje utvoření koalice proti hnutí ANO, půjde o podvod na voliče ve stylu opoziční smlouvy," sdělila Deníku Klára Dostálová. Pokud k něčemu takovému skutečně dojde, bude to podle ní o jeden z největších podvodů na voliče od roku 2000.

Sociální demokracie, která zvítězila v minulých volbách a spolu s KSČM stála v čele kraje, se tentokrát musela spokojit s druhým místem, ziskem 13 procent hlasů a šesti mandáty – tedy s velkým odstupem za ANO. Třetí místo dobyla ODS, které dalo důvěru 9,93 procenta voličů a rozhodlo, že ODS bude v zastupitelstvu patřit pět křesel.

Slabá účast

Obyvatele kraje to k urnám příliš netáhlo, své hlasy odevzdalo pouhých 37 procent oprávněných voličů. V rámci České republiky se však zařadili mezi ty, kteří dali najevo, že chtějí v čele kraje změnu. Rozhodli také o tom, že krajské zastupitelstvo bude v příštích čtyřech letech opravdu různorodé, neboť v něm budou zasedat zástupci hned devíti seskupení. Část z nich jsou však koalice, takže o věcech kraje ve skutečnosti budou hlasovat zástupci patnáctky stran a hnutí.

Vedle ANO, ČSSD a ODS to bude Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL - Hradecký demokratický klub - Volba pro město) s pěti mandáty, KSČM, seskupení Starostové a Východočeši a strana TOP 09 mají po čtyřech mandátech a v zastupitelstvu se objeví i dva nováčci - Koalice SPD a SPO a Koalice Piráti a Strana Zelených + Změna pro KHK, kteří získali shodně po dvou mandátech.

V Královéhradeckém kraji usilovalo o zvolení celkem 17 politických subjektů, což bylo o dva méně než při krajských volbách v roce 2012.

Podvod na voliče v Královéhradeckém kraji
Tisková zpráva – 8.10.2016 – Hradec Králové
Hnutí ANO pro Královéhradecký kraj zvítězilo v krajských volbách v Královéhradeckém kraji o více jak 12% nad druhou ČSSD. Jedná se o nejvýraznější výsledek Hnutí ANO v České republice. Tímto prohlášením reagujeme na informaci zveřejněnou Českou televizí o vzniku „Koalice proti Hnutí ANO". Česká televize zveřejnila informaci, že koalice byla dohodnutá už několik dní před uskutečněním voleb. Pokud ČSSD, ODS, TOP 09, STAN+VČ a Koalice pro Královéhradecký kraj skutečně plánuje utvoření koalice proti Hnutí ANO, půjde o podvod na voliče ve stylu opoziční smlouvy. Nevěříme tomu, že by se pět stran dokázalo naprosto zásadně zpronevěřit svým volebním programům. Pokud k něčemu takovému skutečně dojde, bude se opravdu jednat o jeden z největších podvodů na voliče od roku 2000. V takovém případě by byly volby zcela zbytečné. Hnutí ANO pro Královehradecký kraj mělo naplánované a potvrzené vyjednávání o koalici v Královehradeckém kraji na dopoledne v neděli 9.října. Nadále počítáme s tím, že se tato dohodnutá koaliční vyjednávání uskuteční.
Klára Dostálová – kandidátka na hejtmanku Hnutí ANO

Statistika

Před čtyřmi roky volby vyhrála ČSSD se ziskem 12 mandátů z celkových 45. Druhá KSČM získala 11 mandátů, následovaly Koalice pro Královéhradecký kraj se sedmi, ODS s šesti, TOP 09 s pěti a Východočeši se čtyřmi mandáty. Koalici vytvořili sociální demokraté s komunisty. Současný hejtman Lubomír Franc (ČSSD) již funkci neobhajoval protože se chce soustředit na práci senátora.

Do zastupitelstva Královéhradeckého kraje se dostalo devět subjektů

Volební výsledky.Zdroj: DENÍK/Archiv