Přestože od poslední vody v roce 2011 tady Povodí Labe slibovalo alespoň částečné opatření v podobě odbagrování naplavenin pod místním mostem, kýžených prací se lidé dočkali až na sklonku roku. I tak jsou za ně vděční.
„Je pravdou, že naplaveniny se odbagrovaly, čímž se podařilo zvýšit průtok pod mostem o zhruba dvacet procent. Horní část Pulic je tak lépe chráněná," říká místní obyvatel Václav Vojtíšek.
Ve svých osmasedmdesáti letech pamatuje mnohé a stal se z něj bojovník za protipovodňová opatření.

Suchý poldr v MělčanechNa jakékoliv opatření čekají obce v okolí Dobrušky už šestnáct let od povodní v roce 1998.

Původně se měla stavět vodní nádrž, avšak definitivně pasé se tato varianta stala v roce 2012 kvůli výskytu chráněných druhů živočichů.

Při výstavbě suchého poldru by hráz byla vysoká téměř 14 metrů a při napuštění by voda zaplavila plochu 55 hektarů.

Do uvažované nádrže by se vešlo přes tři miliony kubických metrů vody. To už je nyní minulost.

Poldr byl měl být navržen tak, aby zadržel stoletou vodu, z nádrže by pak vytékalo takové množství vody, které by koryta hravě zvládla.

Další část prací by však  Povodí Labe mělo teprve provést.

„Budeme práce urgovat, abychom věděli, kdy se je chystá povodí dokončit," uvedl Petr Tojnar, starosta Dobrušky, pod niž Pulice spadají. Přestože se město snaží tlačit na správce toku, samo by prý podle Václava Vojtíška mohlo udělat další z opatření.
„Již delší dobu se snažíme docílit toho, aby došlo ke snížení příjezdové cesty k zdejší čističce odpadních vod. Podle studie, která tady byla udělaná, je o 35 centimetrů výš, než by měla být," objasnil starousedlík.

Pouhé snížení o několik málo desítek centimetrů by přitom pro lidi bydlící v dolní části Pulic znamenalo jistotu, že jim do zahrádek nenateče tolik vody.

Projekt už na městském úřadě v Dobrušce leží nějakou dobu. Zatím ale chybí potřebné peníze.

„Vím, že už je hotová studie. Nejedná se o snížení v celé délce příjezdové komunikace, ale jen na sto metrech. Přesto je nám tady jasné, že se bude jednat o velké peníze," podotýká Václav Vojtíšek z Pulic.
Podle něj by nejšťastnějším opatřením proti povodním byl už opakovaně slibovaný suchý poldr v Mělčanech. Jeho stavba je však zatím zřejmě u ledu.

„Poté, co se tady vloni v létě objevil dnes již bývalý ministr Tomáš Chalupa, vše kolem utichlo. Nasliboval toho mnoho, ale…," říká muž, který o protipovodňové hráze bojuje už od povodní v roce 1998.
Šestnáct let čekání
Přesto nechtějí města či obce sedět jen s rukama v klíně a už teď spřádají plán, jak znovu začít o poldru v Mělčanech mluvit.

„Rozhodli jsme se, že se pokusíme iniciovat setkání s novým ministrem životního prostředí. Je jasné, že se bude nejdřív s resortem seznamovat, ale i tak bychom ho chtěli o situaci v Mělčanech informovat," uvedl starosta Dobrušky Petr Tojnar.
Tlak na Povodí Labe
Spolu s ním se do boje za Mělčanský poldr opakovaně pouští i starosta Pohoří Zdeněk Krafka.

„Za šestnáct let už jsem ale trochu unavený neustálými sliby, které zatím nikam nevedly. Je pravdou, že se pokusíme toto setkání iniciovat, ale my jsme se rozhodli jít ještě jinou cestou," dodává.
Pohoří má totiž na svém území protipovodňový val, který je ale starý už několik desítek let. Po poslední velké vodě před třemi lety jej sice Povodí Labe, které ho má ve správě, částečně opravilo a navýšilo, avšak dnes už jeho stav není nijak dostačující.

„Královéhradecký kraj nás na sklonku roku vyzval, abychom se vyjádřili k protipovodňovým opatřením. A tak jsme se rozhodli, celou hráz na našem území obejít a zjistit její stav, když vlastník, Povodí Labe, tak zřejmě neučinil," říká trochu rozčíleně Zdeněk Krafka.

Jedno sobotní odpoledne si tak povodňová komise Pohoří udělala výlet podél celé hráze, která je asi pět kilometrů dlouhá a zpracovala kompletní zprávu. „Máme vše zdokumentované, nafocené a nyní se chystám celý materiál poslat Královéhradeckému kraji i Povodí Labe," podotýká starosta.

Podle komise je totiž val na několika místech značně poškozený a potřeboval by nutnou opravu.
Obec se tak chce vyhnout i případným atakům ze strany svých občanů, pokud by přes tento val v budoucnu přetekla velká voda a poničila opět majetek lidí.

„My jsme udělali vše, co je v našich silách. teď je na řadě Povodí Labe," dodává Zdeněk Krafka.
Co si o situaci s výstavbou poldru myslíte vy? Diskutujte na rychnovsky.denik.cz