Technologický víkend patřil pečení staročeských placek a tavení rudy.

Spousta z nich ráda ochutnala například placky pečené na ohni a ochucené povidly či česnekem. Zájemci mohli vidět také přípravu železné rudy. „Děláme to jako dlouhodobý experiment a snažíme se najít optimální proces, kterým to asi mohlo vznikat. Zkoušíme různé typy způsobů, různé typy přivádění měchu, různé sázení rudy. Nyní jsme zkoušeli i ručně dělané uhlí, jak se liší od kupovaného,“ říká Jiří Kmošek, který tu pracuje spolu s otcem a třemi bratry. Patří mezi nadšence, kteří se začali věnovat experimentální archeologii.
„Jsme rádi, že máme možnost udělat si milíř a redukují nám tu železnou rudu. To je pro nás zajímavé a jsme rádi, že skanzen může sloužit nejen studentům, ale i zájemcům, kteří se k nám pomalu začínají sdružovat,“ říká archeolog Bohumír Dragoun.