Co je dobré vědět
o burčáku
meziprodukt výroby vína pouze z tuzemských hroznů révy vinné

obsahuje alkohol 1-7%, prodej od 1.8. do 30.11.

žlutá lehce zakalená barva

drobné bublinky

ani sladká, ani trpká chuť

zdroj přírodních cukrů a bílkovin

obsahuje vitamin B, který podporuje srdeční činnost

 
I když zákon povoluje jeho prodej již od 1. srpna, většina obchodníků v regionu zahájí dodávky až na začátku září, kdy bývá kvalita burčáku nejlepší.

Někteří obchodníci zahrnou do nabídky i produkty ze zahraničních hroznů. Přitom pod názvem „burčák" mohou být nabízeny pouze mošty z tuzemských hroznů révy vinné.

Zahraniční produkce musí být označena jako „částečně zkvašený hroznový mošt". Tohoto pravidla se kamenné prodejny vína drží a označují odrůdu, místo původu i obsah alkoholu, který se musí pohybovat mezi jedním až sedmi procenty.

Větší pozor by si milovníci burčáku měli dát u provizorních stánků u silnic, kde by ovšem prodejce taktéž měl být schopen doložit výše zmíněné parametry.

Při kontrole zrakem nás může uklidnit světle žlutá barva s mírným zakalením, dobrým znamením jsou drobné bublinky stoupající ode dna nádoby. Chuťově by burčák neměl být ani příliš sladký, ani výrazně trpký. Na trhu se objevuje i burčák červený, který ovšem není příliš častý, vzhledem ke specifickému průběhu jeho kvašení.
Za nejlepší burčák je považován ten, který při čtyřech až pěti procentech obsahu alkoholu začíná takzvaně bouřlivě kvasit a během několika hodin stoupne obsah alkoholu na šest až sedm procent.

V této fázi bývá mok teplý a jemně perlivý, právě díky energii uvolňované při kvašení. Na tento moment čekají vinaři ve svých sklípcích často i mnoho hodin, aby dosáhli největšího požitku při pití burčáku.

Kromě výborné chuti se burčák vyznačuje i svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Obsažené vitamíny, kyseliny a minerální látky působí příznivě na nervový systém, kůži, srdeční činnost a zažívací ústrojí. 

(jan)