To je však jen kousek vzdálené od lokality nad Novým Hrádkem, kde byly větrníky instalovány již před mnoha lety, ale tento projekt poté skončil fiaskem.

Tentokrát zvažuje soukromý investor výstavbu elektrárny u obce Borová na Náchodsku. Ta sousedí s Olešnicí v Orlických horách, která tak byla zahrnuta mezi účastníky stavebního a územního řízení.

Mezi řadovými občany ale tato skutečnost není v až tak velkém povědomí. „O ničem takovém jsem neslyšela, ale pokud to má vzniknout v Borové, tak si myslím, že u nás to slyšet ani nebude," uvedla jedna z místních žen, která se právě vracela domů s nákupem. Za problém nepovažují plánovanou výstavbu ani představitelé obce.

Místostarosta Olešnice neočekává dopad na svou obec v žádném směru. „Myslím, že se nás to nedotkne a nejspíše od nás nebude elektrárna ani vidět.

Vzdušnou čarou to budou asi čtyři kilometry," uvedl Stanislav Preclík s tím, že vedení obce nemá se záměrem žádný problém. Není prý známo ani to, že by se na patřičné úřady obracel s připomínkami některý z občanů.

Jediný problém, který místostarosta připustil, je možné opakování scénáře ze sousedního Nového Hrádku. Tam bylo několik větrníků postaveno, ale výrobu se nikdy nepodařilo rozběhnout. Po čase byla vnitřní zařízení demontována a v současnosti se hovoří o likvidaci celého areálu.

S plánovanou výstavbou v sousedství obce nemá problém ani další z olešnických zastupitelů. „Já sám nejsem odpůrcem tohoto záměru. Pokud by záleželo na mně, podpořil bych to, protože se domnívám, že tato investice může obci Borová pomoci," uvedl Luboš Schejbal.

Ani on nepředpokládá, že by stavba narušovala panorama krajiny v okolí Olešnice. Tím méně pak hladinu hluku v obci. „Předpokládám, že rozumní lidé proti této stavbě nic mít nebudou," dodal Luboš Schejbal, který si nemyslí, že by projekt dopadl obdobně jako elektrárna v sousedním Novém Hrádku na Náchodsku.

Výstavba větrné elektrárny v Borové je zatím ve fázi zjišťování možných dopadů na okolní krajinu. V rámci tohoto řízení mohly dotčené obce posílat své připomínky. Totéž platilo i pro občany. Vzhledem k pozdnímu vyvěšení v obci Olešnice byla navíc tamní lhůta prodloužena z původního termínu  do 10. září.

Dva větrníky by se měly nacházet mezi obcemi Borová a polskou obcí Jarków. Od nejbližších rodinných domů v obou lokalitách mají být vzdáleny asi půl kilometru. Výška stožárů má dosahovat 105 metrů.