Například podle průzkumu veřejného mínění CVVM důvěřovalo této instituci kolem 60 procent občanů České republiky.

Na Rychnovsku převládají názory na chod policie založené převážně na osobních zkušenostech. Jsou tací, kterým policisté podali potřebnou pomocnou ruku. Kladně je i často hodnocen jejich přístup, jenž je v mnoha případech hodnocen jako profesionální. I to přispělo k tomu, že se ve statistikách z loňského roku instituce ochránců veřejného pořádku těšila příznivé popularitě. Co ale sráží důvěryhodnost policie u veřejnosti, to je především nedávná mediálně ostře sledovaná kauza – odvolání šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.

Obraz policie je i díky tomu vnímán lidmi jako rozporuplný. Na jedné straně často lidé oceňují přístup jejích příslušníků, na druhé vnímají její chod jako instituce negativně.

Zkušenosti má pozitivní, ale policii jako instituci příliš nedůvěřuje

Rychnovsko – Vztah lidí k policii je převážně individuální. Z osobních zkušeností se ozývají často kladná hodnocení, pokud ale lidé hodnotí policii jako instituci, tak slavné to však není.
Tato slova potvrzuje i Kateřina K. z Kostelce nad Orlicí.
„Mám k policii takový ambivalentní vztah. Moje poslední zkušenosti s policií jsou dobré – ti lidi byli profesionální a také přátelští a myslím, že mi i hodně pomohli. Ale na druhou stranu vím, že se tam dostávají lidi, kteří by tedy žádnou moc, byť sebemenší, mít neměli."
Podle jejích slov zná mnoho případů ze svého okolí, kdy se k policejnímu sboru přihlásili jedinci, kteří hledí převážně na své zájmy. A rozhodně se nejedná o dobrosrdečné jedince, kteří by měli k policejnímu heslu „Pomáhat a chránit" jakýkoli vztah.

I z tohoto důvodu však svůj vztah k instituci policie hodnotí jako spíše negativní či minimálně jako rozporuplný.
„Policii jako takové nevěřím, nepřijde mi, že by byl výběr policistů nějak extra sofistikovaný, a proto jí nemůžu důvěřovat. Přestože můj osobní kontakt byl zatím dobrý. Vím, že jsou mé názory rozporuplné, ale prostě to tak cítím."

Vrátí-li se Kateřina ke své osobní zkušenosti, která je plná úsměvných momentů, pozitiva však převažují.
„Při policejní kontrole se mi líbil ten jejich kultivovaný projev, hrozně mě překvapil. Jednou mi dokonce radili v pražském metru a byli taky moc milí. A třeba u policejní kontroly mě leckdy plísní, ale zároveň mi poskytují otcovské rady, jak a co, když předstírám nevědomost."
Má-li vynést obecný soud nad policejním sborem, nepřímo odkazuje i na nedávno mediálně sledovanou kauzu. „Já prostě vnímám policii jako takový citlivý nástroj, jako složku, která se dá lehce zneužít a člověk jako mravenec – jedinec – je semlet, nemá téměř šanci proti nim vyhrát, když se něco stane. A na to, jakou mají moc nad osudem jedince, mi přijde, že se moc dobře a pečlivě nevybírá, kdo k policii půjde."⋌(pn)