Jednou jsou to utrhané parapety, podruhé kašna, z níž místo vody šplíchá mydlinková pěna. Opočenští vandalové mají vskutku fantazii. Radnice však tolik humoru nemá a hodlá tomu udělat přítrž.

Poslední kapkou v pomyslném poháru trpělivosti byla právě kašna na Trčkově náměstí, která se proměnila v bublifuk. „V poslední době se situace zhoršila, a proto jsme začali vážně uvažovat o zřízení kamerového systému, který by pokryl historickou část města," potvrdil starosta Opočna Štěpán Jelínek. „Velký bratr" by měl dohlížet na Kupkovo náměstí, Trčkovo náměstí a Zámeckou ulici.

„Zpočátku jsem se tomu trochu bránil, ale nyní je už situace neúnosná. Město muselo na nejrůznější opravy vynaložit nemalé peníze v řádech desítek tisíc korun," upřesnil starosta. Kamerový systém by rozhodně pomohl i dobrušským strážníkům, kteří do Opočna zajíždějí. „Určitě by to bylo přínosem. Především na Kupkově náměstí a v zámeckém parku řešíme různé přestupky," potvrdil vrchní strážník Městské policie v Dobrušce Luboš Adamec.

Otázkou by však bylo, kde by se nacházela ústředna kamerového systému. Podle Luboše Adamce se uvažuje, že by vše bylo svedeno k nim na služebnu.

„V tom případě by bylo dobré, aby fungovala nepřetržitá služba, kdy by se strážníci u kamer střídali. Avšak v tuto chvíli by to zřejmě s počtem, který máme, nebylo možné. Rozhodnutí je však na starostech," doplnil Luboš Adamec.

V tuto chvíli jsou jednání na začátku, avšak starosta Opočna Štěpán Jelínek by rád prosadil návrh na pořízení kamer do rozpočtu na příští rok. „Uvidíme, zda se shodneme na zastupitelstvu. Nicméně se domnívám, že vzhledem ke stupňující se situaci, bude většina zastupitelů pro," objasnil starosta.

V Opočně již jednou o zřízení kamerového systému uvažovali, avšak tehdy vše ztroskotalo na penězích. „Studii jsme si nechávali zpracovat někdy na přelomu loňského roku. Původně jsme uvažovali jen o monitoringu kašen na Trčkově a Kupkově náměstí, jelikož jejich sanace je velmi nákladná. Kromě toho, že do nich lidé lijí saponát, se v nich i někteří koupají nebo jsme už zažili, že v nich myli nádobí," upřesnil Štěpán Jelínek.

Nakonec by však mělo dojít k rozšíření celého systému i na další místa v historickém centru. Náklady zatím nejsou vyčísleny, ale podle všeho by se pohybovaly kolem půl milionu korun.

ČTĚTE také: Namísto čiré vody nabízela kašna pěnovou koupel