Zachycuje Velikonoční vigilie na Bílou sobotu v rychnovském kostele Nejsvětější Trojice .
Velikonoční vigilie
Velikonoční vigilie je v liturgickém kalendáři noc z Bílé soboty na neděli Zmrtvýchvstání Páně, noc nocí – noc, kdy vstal z mrtvých Ježíš Kristus.
V katolické církvi je velikonoční vigilie samostatnou liturgií, připomínající a zpřítomňující Kristovo zmrtvýchvstání.

Struktura bohoslužby je následující:
bohoslužba světla
bohoslužba slova
křestní bohoslužba
díkuvzdání

Bohoslužba začíná po západu slunce mimo kostel svěcením velikonočního ohně. Od něj se rozsvítí velikonoční svíce (Paškál), která je knězem nebo jáhnem nesena v průvodu do ztemnělého kostela. Věřící si od ní zapalují vlastní svíce. Kristovo světlo přemáhá temnotu hříchu a smrti. Po příchodu do kostela zazní na adresu této svíce velikonoční chvalozpěv, tzv. Exsultet, který tvoří vrchol zahájení bohoslužby.

Bohoslužba slova je tvořena devíti biblickými úryvky: sedm je ze Starého zákona; nejdůležitějším z nich vypráví o přechodu Izraele Rudým mořem při vysvobození z egyptského otroctví Ex 14, 15 (Kral, ČEP). Jednotlivá čtení jsou od sebe oddělena zpívanými žalmy. Při Gloria se znovu rozezní zvony a následuje čtení z Nového zákona (List Římanům) a zazní velikonoční zpěv Aleluja. Bohoslužba vrcholí četbou evangelia o Ježíšově zmrtvýchvstání. (six, wkp)