Velikonoční mazanec

Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 100 g másla, 70 g cukru, 20 g droždí, 2 dl mléka, 3 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlových lupínků, 1 vanilkový cukr, špetka soli, vejce.

Postup:
Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme oloupanými nakrájenými mandlemi a upečeme.

Náš tip: Mandle jdou dobře loupat, když je krátce spaříme v horké vodě.

Jidáše

Ingredience:
1 kg polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 150 g Hery nebo másla, 2 žloutky, 1 kostka droždí (42 g), 6 dl vlažného mléka, 1/2 lžičky soli, 100 g másla na potření jidášů, moučkový cukr na posypání nebo med.

Postup:
Ve 2 dl vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Sůl rozmícháme ve zbylém mléce. Rozpustíme v hrnku Heru. Mouku zpracujeme s kváskem, se žloutky, s cukrem, s rozpuštěnou Herou a s postupným přidáváním mléka na vláčné těsto. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme v míse vykynout. Pak těsto rozkrájíme na stejné díly a z každého vyválíme váleček o průměru 1 cm.

Každý váleček rozkrájíme na kousky dlouhé asi 8 cm a jeho konce stočíme do spirály, položíme na tukem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a připravené jidáše potíráme rozpuštěným máslem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi 20 minut dozlatova. Upečené jidáše pocukrujeme nebo potřeme medem.

Velikonoční beránek

Ingredience:
250 g tvarohu, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 polévkové lžíce rumu, 6 polévkových lžic mléka, 1 vanilkový cukr, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná citronová kůra, trocha soli.

Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem. Přidáme celá vejce, tvaroh, rum, mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a smícháme. Do tvarohové hmoty postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Pak vyklopíme na vál a dobře propracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.

Formu beránka důkladně vymažeme máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně napěchujeme do formy, aby byla zaplněna i ouška a čumáček.

Dáme do dobře rozehřáté trouby a pečeme 10 minut, pak příkon tepla zmírníme a pečeme dalších 50 minut (celkem 1 hodinu). Po upečení vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Vrchní díl formy by se měl dát bez problémů sejmout.

U spodního dílu formy opatrně nožem upečeného beránka (měl by mít hnědo zlatavou barvu) oddělíme od okrajů a nejlépe s pomocí podnosu (aby se beránek nerozlomil) vyklopíme.

Beránka dáme na podnos nebo oválný talíř a polijeme čokoládovou polevou (vydrží déle vláčný). Oči a nos vyrobíme z lentilek, pod nos můžeme zapíchnout asparágus (býval kdysi v každé domácnosti). Nakonec uvážeme beránkovi mašli a dáme na sváteční stůl.

Perníčky pro velikonoční jazýčky

Ingredience:
600 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 400 g ckru moučky, 2 lžíce kakaa, ˝ balíčku perníkového koření, 2 celá vejce, 1 celé vejce na potření, 3 žloutky, 4 lžíce medu, 150 g másla.

Postup:
Mouku smícháme se sodou a dalšími sypkými přísadami. Přidáme vejce, žloutky, máslo a med. Těsto dobře propracujeme a v ledničce necháme přes noc uležet (zabalíme do potravinové folie). Druhý den vyválíme tenké těsto, ze kterého vykrájíme tvar zajíčků, beránků, kuřátek a dalších velikonočních symbolů. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia asi 8 – 10 minut. Po vytažení z trouby je ještě horké potíráme rozšlehaným vejcem. Další den vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou.

Mazanec s tvarohem

Ingredience:
150 g másla, 2 vejce, 150 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 250 g měkkého tvarohu, nastrouhaná kůra z ˝ citronu, 1 polévková lžice ruýmu, 500 g hladké mouky, 1 kypřící prášek, 100 g nasekaných oloupaných mandlí.

Postup:
Máslo ušleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme další suroviny. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto, ze kterého vytvoříme kouli, položíme ji na pečicí papír na plech. Na povrchu nařízneme do tvaru kříže. Pak mazanec potřeme vejcem, posypeme mandlemi a upečeme dozlatova. V polovině pečení můžeme potřít mlékem.