Tímto způsobem se v Opočně rozhodli přiblížit dětem město Puteaux, které s Opočnem spojuje jméno významného malíře Františka Kupky. „U nás se narodil, ve Francii zemřel. Přátelství jsme navázali už před několika lety, králíka jsme si přivezli z poslední návštěvy. Rozhodli jsme se s jeho pomocí oslovit naše děti," přiblížil základní myšlenku Jiří Králíček ze spolku Abakus.

Realizace bajek se ujal literárně-dramatický obor místní ZUŠ, akci podpořilo město, a tak mohl v úterý králík představit bajky těm nejmenším ze základní školy.

„Jsem ráda, že malé diváky program zaujal a že se tím přátelství mezi oběma městy dostává do povědomí dětí," zdůraznila starostka Šárka Škrabalová. Jisté je, že všichni malí diváci teď ví, že v Puteaux žijí jejich kamarádi, dokonce si „ohmatali" i francouzštinu. A tak pokud na ulicích Opočna uslyšíte, že na sebe děti volají „bon žúr", má to na svědomí oranžový králík (v tomto případě jeho živá varianta – učitelka ZUŠ Jana Rejzková). Další představení se plánují pro mateřské školy, zdá se, že oranžový králík si v červnu moc neodpočne. (dm)