„Pro mě osobně byl největším problémem velice komplikovaný zákon o veřejných zakázkách, zejména jeho novela, která se na tento projekt vztahovala," prozrazuje.

Podle ní nastal problém kvůli tomu, že rekonstrukce zahrnovala několik odlišných částí – nejen vlastní stavbu, ale také různorodé realizace interiéru. Všechny byly rozděleny do několika zakázek a každá se musela soutěžit jako nadlimitní veřejná zakázka, a na každou bylo potřeba připravit veškerou  zadávací dokumentaci.

„To bylo zejména z časového hlediska náročné," poznamenává ředitelka.

Takřka všechny části výběrových řízení se musely opakovat. „Po kontrole zůstala jen jedna nabídka, která splnila zadávací podmínky," popisuje Krejčí.

To podle ní přinášelo problémy v postupu a zejména pak v koordinaci některých prací, které na sebe úzce navazovaly. Znovuotevření se proto zpozdilo téměř o rok, slavnostně by totiž muzeum mělo být uvedeno do provozu v květnu letošního roku.

Otevření muzea by vamberečtí občané velice uvítali. Podle starosty Jiřího Mazúcha je totiž expozice jedním ze čtyř základních pilířů budoucnosti krajky ve městě.

K nim podle jeho názoru patří komerční sektor spojený s krajkou, historie, pravidelná setkání a krajkářská škola.

„Město může ovlivňovat dva z těchto pilířů -a to školu, která stále funguje a učit se v ní mohou mladí i senioři, a setkání výrobců," popisuje.

Byl by prý rád, kdyby se muzeum konečně podařilo otevřít. Díky tomu by se tyto pilíře spojily a krajka by měla budoucnost.

„Pokud se nedokáže dostatečně „prodat", nemůže fungovat," myslí si starosta.

Zda má rekonstrukce a uzavření muzea negativní dopad na turistiku, si Jiří Mazúch netroufá odhadovat.

„Vzhledem k tomu, že naše městské informační centrum bylo zrušeno, nemáme přesnou zpětnou vazbu a nevíme, zda se po muzeu turisté ve velké míře ptají," vysvětluje starosta a dodává, že znovuotevření expozice bude pro město přínosem.  Čím více bude moci nabídnout, tím lépe.

Rekonstruovalo 
se takřka vše

Podle ředitelky muzea Ireny Krejčí by muzeum mělo nabídnout hlavně několik velkých novinek.

Kromě nové stálé expozice, která se rozšířila o jedno patro, se budou moci návštěvníci těšit na proměnné výstavy v malém výstavním sálku. „V letních měsících chce muzeum využívat i novou mobilní scénu v areálu nádvoří muzea, která by měla sloužit ke kulturním akcím, jako jsou módní  přehlídky, koncerty a ostatní akce," popisuje.

Součástí expozice je rovněž interaktivní dílna, kde se dospělí i děti mohou zábavnou formou seznámit s výrobou paličkované krajky.

Z vnější strany budovy byl přistavěn nový výtah, který umožňuje bezbariérové zpřístupnění expozic pro handicapované návštěvníky a byla zrekonstruována střecha, která byla pokryta novou střešní krytinou.

Došlo rovněž ke sjednocení a opravě fasády objektu a zrenovovány byly i původní podlahy. Rekonstrukce by měla přispět k postupnému vysoušení sklepních prostor, ze kterých neustále vzlínala vlhkost.

V havarijním stavu byl také původní nevyhovující a prosakující septik na zahradě, který byl zrušen, vybourán a zasypán a budova muzea byla napojena novou kanalizační přípojkou na veřejnou kanalizaci ve městě.

Původně plánová cena byla 36 311 107, 90 Kč, z toho na způsobilé výdaje bylo počítáno s částkou  32 714 277, 90 Kč.

Skutečná cena celkových výdajů je 31 712 937, 73 Kč, z čehož 28 848 146, 40 Kč činí způsobilé výdaje.