Odstraňování rakouských orlic a dalších znaků monarchie, střelba i všeobecné veselí doprovázelo oslavy vzniku Československa v Rychnově nad Kněžnou před sto lety.

Radostnou atmosféru, jíž propadla velká část obyvatel města, popisuje kronika Rychnova nad Kněžnou:

„V úterý plálo město v praporech českých a slovanských. Každý ozdoben byl trikolorou. Za střelby hmoždířů a hlaholu zvonů, za zpěvu a hudby o desáté hodině dopoledne ubíral se průvod, v jehož čele šli sokolové a školní děti s praporky, z Kolovratské třídy přes Nové náměstí, Panskou ulicí, Starým náměstím, Palackého a Havlíčkovou ulicí a vrátil se na Staré náměstí.“

Rakousku-Uhersku vystrojili pohřeb

Dav s sebou cestou bral znaky rakouského mocnářství a shromáždil je na připravenou hranici před budovou okresního hejtmanství. Následovaly proslovy starosty města Langera, zastupitele Čeňka Holase, který přečetl první zákon o Národního výboru. Nato profesor Otakar Dlab pronesl „jadrný to pohřební proslov nad pádem Rakouska a moci nenáviděných Habsburků“.

„Když pak dozněla hymna Kde domov můj, vzplála hranice s pozůstatky moci habsburské, ovinutá černožlutým praporem,“ líčí dále kronika.

Odpoledne procházela městem hudba za vyvolávání slávy památce zdejšího rodáka Františka Martina Pelcla. Ještě večer pak vzplály na třech návrších ohně a v Národním domě se uskutečnilo shromáždění lidu, kde přítomní se slzami v očích přísahali věrnost a oddanost k osvobozené domovině.

Přísahali věrnost Německému Rakousku

Zatímco v podhůří se rakousko-uherské mocnářství zatracovalo a založení republiky mohutně oslavovalo, německé obyvatelstvo Orlických hor toto nadšení, jak se zdá, nesdílelo.

Solnice. Ilustrační fotografie.
Bezpečnost Solnice ohlídají kamery

Němečtí poslanci na vznik Československa reagovali tím, že ještě na přelomu října a listopadu postupně vyhlásili čtyři autonomní provincie: Deutschböhmen, Sudetenland, Böhmerwaldgau a Deutschmähren. Všechny se považovaly za součást Německého Rakouska, vyhlášeného 12. listopadu, které usilovalo o připojení k Německu. Tomu ale zabránily mírové smlouvy.

Během pár týdnů čtyři různá zřízení

„Německé obce Orlických hor byly zpočátku součástí provincie Deutschböhmen se sídlem v Liberci. Od zbytku jejího území však byly odděleny českým osídlením na Náchodsku, proto byly nakonec připojeny k provincii Sudetenland se sídlem v Opavě, která se rozprostírala na severní Moravě a ve Slezsku,“ popisují situaci na podzim roku 1918 autoři výstavy Mezi lvem a orlicí v Muzeu a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Do Rokytnice v Orlických horách přijel na začátku prosince hejtman nově vzniklého okresu Králíky Maxmilian Kubin, aby přijal slib věrnosti starostů a státních zaměstnanců německo-rakouskému státu. 5. prosince přísahali i příslušní činitelé z nejsevernějších obcí okresu v Uhřínově. Posléze obdrželi starostové oběžník vyzývající k okamžitému přerušení styku s československými úřady.

„V jednotlivých německých obcích se konala hojně navštívená shromáždění, na nichž se vysvětloval význam připojení Orlických hor k Sudetenlandu,“ připomíná dále výstava.

Bez jediného výstřelu

Jenže od konce listopadu německé provincie postupně obsazovala a většinou bez boje československá armáda.

„Rokytnici obsadil v noci na 15. prosince bez jediného výstřelu oddíl 217 vojáků. Ráno bylo svoláno městské zastupitelstvo, které muselo uznat, že jejich město je součástí Československa. O dva dny později složili starostové všech německých obcí Orlických hor slib věrnosti Československé republice, s výhradou, že mírová konference může rozhodnout jinak,“ dodávají autoři výstavy.

Rychnovský zámek.
Strop na zámku skrýval tajemství