„Shodou okolností jsme museli v parku jeden strom pokácet. Ne aby uvolnil místo, ale protože byl špatný, bohužel uschnul. Vysadili jsme stejný – pančičův smrk. Nevím, jestli tam byl přímo tento druh, každopádně je mu velice podobný," vysvětlil Zdeněk Nováček, majitel potštejnského zámku, s tím, že se rozhodli vybrat tento strom, protože dosáhne výšky až dvaceti metrů.

„Chceme, aby to místo zaplnil, byť my se toho možná nedožijeme," zavtipkoval „zámecký pán".

Slaví už popáté

Den stromů zde slaví už pátým rokem a nový strom vysazovali zatím pokaždé. Také se přednášely verše z knihy Den stromů a došlo i na promítání unikátního snímku Giona Jeana Muž, který sázel stromy.

„Tento den pořádáme nejenom proto, že bychom potřebovali vysadit strom, ale protože se nám líbí ten nápad. Takže můžeme spojit příjemné s užitečným. Do našeho parku by se takových stromů vešlo hodně, takže můžeme ještě příštích dvacet nebo třicet let sázet každý rok nějaký," dodal Zdeněk Nováček

Nový strom se líbil i příchozím, avšak zazněly i obavy. „Jenom aby ho někdo neukradl a neudělal si z něj vánoční stromek," zaznělo mezi lidmi, které navzdory krásnému počasí potěšilo svařené víno na zahřátí.

V prvním roce oslav byl 10. dubna 1872 v Nebrasce zasazen více než jeden milion stromů. Myšlenka oslav Dne stromů se rychle rozšířila z Nebrasky po celých Spojených státech a později i na další kontinenty.

Datum oslav Dne stromů je různé. Liší se podle klimatických podmínek a toho, kdy je možné stromy vysazovat.