Festival Menteatrál se dlouhodobě zaměřuje na prezentaci a rozvoj spolupráce s profesionálními soubory, které pracují s lidmi s mentálním postižením. Letos se zaměří na českou a slovenskou scénu a její propojení, skrze divadelní program i odborné diskuze. „S týmem ze spolku Jiné jeviště jsem se rozhodli soustředit na kvalitní program, doplněný o zajímavé workshopy pro veřejnost na téma divadelní práce ve specifických skupinách,“ říká manažerka festivalu Lucie Špačková.

Ze zástupců profesionálních souborů, které se v letošním roce zapojí do diskuzí a workshopů, je to například o režisér Vladimír Novák, který působí jako garant výzkumného projektu divadelní tvorby ve specifické skupině s lidmi s mentální retardací na pražské DAMU, či zakladatelka brněnského divadla Studio Aldente Jitka Vrbková, která se aktuálně věnuje projektům s herci s Downovým syndromem.

„Někteří klienti s námi hrají opakovaně, máme tady každý rok i nové tváře a zájemce o divadlo, ale dohromady vždycky vytvoříme skvělý tým, který dva týdny zkouší představení a hraje si,“ pokračuje Lucie Špačková a dodává, že jedním z těch, kteří spolupracují už několikátý rok je David, kterého divadlo moc baví a skoro každý den je první na zkoušce. „Nestydí se mluvit před lidmi a nemá trému, letos nám  třeba pomáhal nahrát rozhlasový spot do městského rozhlasu v Žamberku, a jakmile někde vidí foťák, začne pózovat,“ říká Lucie.

Kromě divadelních zkoušek zkouší také klienti hrát na různé hudební nástroje, z čehož vznikla kapela Mentallica, kde texty i nástroje mají v rukou klienti z chráněného bydlení i profesionální hudebníci. Jedním z velkých překvapení byl bubeník Ondřej, který se při rozdávání nástrojů  poprvé posadil za bicí a okamžitě bylo jasné, že tam je jeho místo. Za jednu zkoušku byl schopný zahrát i složité kombinace a na další zkoušky chodil skvěle připraven.

Ondřej už v Neratově nebydlí, ale letos přijede speciálně na festival aby mohl v sobotu večer zahrát s Mentallicou jeden z hlavních koncertů letošního programu.

Menteatrál v Neratově.Zdroj: Jiné jeviště z. s.Divadlo, hudba i workshopy pro děti a dospělé

Divadelní program pro veřejnost se uskuteční ve velkém šapitó na louce uprostřed Neratova. Svá představení tady odehraje během pátečního večera a sobotního dne pražský soubor Ujeto, divadlo Vzhůru nohama z Kladna, brněnské uskupení Aldente a nebude chybět také premiéra „domácích“ z Neratova - z Jiného jeviště.

Hudební program doplní kapela Four in van (acoustic-rock) z Vysokého Mýta,  všestranný muzikant Petr Vydarený i už zmíněná neratovská kapela Mentallica, Obec a její okolí také znovu po několika letech rozzáří noční světelná instalace, a to v noci ze soboty na neděli. „Od roku 2011, kdy jsme začali spolupracovat s chráněným bydlením a pravidelně zkoušet divadlo s místními klienty sdružení Neratov máme spoustu zkušeností i otázek a věříme, že jejich sdílení a výměna s profesionály z Čech a Slovenska nás může všechny v naší práci významně posunout,“ uzavírá Lucie Špačková.

Návštěva neratovského Menteatrálu rozhodně stojí za to. A David s Ondrou vzkazují - „Ahoj! Přijďte se na nás podívat, těšíme se na vás!"