V Neratově v Orlických horách se před lety podařilo vzkřísit tradici vyhlášeného poutního místa. Ale ožila nejen ona, ale i samotná osada, kterou po druhé světové válce zasáhlo vysídlení. Znovu se stala domovem několika rodin a dnes tu trvale žije okolo pěti desítek lidí. Tamní vyhořelý chrám opět povstal a míří sem tisíce poutníků, konají se v něm nejen bohoslužby, ale i koncerty, opodál funguje díky sdružení Neratov také pivovar, zahradnictví, obchod, hospoda, ubytování,… Na turisty toto místo působí jako magnet.

Velký zájem však přináší i jisté problémy. Vesnice nebyla ještě donedávna na takový nápor návštěvníků připravená. Kvůli nedostatku parkovacích míst auta odstavovali i tam, kde neměli a bránili tak provozu, vznikaly dost nebezpečné situace. Loni v srpnu začalo pod kostelem sloužit velkokapacitní parkoviště pro 85 aut, s čímž významně pomohl kraj. Do bezpečnosti se bude investovat i letos.

Bankomat v Dobrušce.
Nálezce 144 tisíc: "Kolegové se smáli a říkali, že jsem je mohl na něco pozvat"

"Zažádali jsme o podporu na projekt bezpečnosti silničního provozu, měli bychom dělat chodník, aby byl i u autobusové zastávky, abychom oddělili auta od chodců," vysvětluje starosta Bartošovic v Orlických horách Luboš Tylš.

Úrodný rok

Loňský rok byl přitom pro Neratov na investice zvlášť úrodný. Kromě zmíněného parkoviště bylo už v polovině července slavnostně otevřeno nově vzniklé Turistické informační centrum, jako součást projektu Česko-polská Hřebenovka, na kterém spolupracovalo celkem 18 partnerů, mezi nimi i sdružení Neratov. Do místního informačního centra si turisté mohou zajít nejen pro informace. K dispozici jim tu bude i wc a kuchyňské kouty s mikrovlnnou troubou a varnou konvicí.

„Z Neratova se stává obrovský pojem v České republice a věřím, že tomu tak bude i v Polsku. Očekáváme poutníky, kteří budou chodit dálkové trasy. Proto jsou nová turistická informační centra vybavená také sociálním zázemím a dokonce si v nich bude možné ohřát si jídlo či načepovat si vodu,“ říká sekretář Euroregionu Glacensis Jaroslav Štefek.

Provozovatelem centra je sdružení Neratov.

Kostel svatého Filipa a Jakuba.
Kostel v Nebeské Rybné je zavřený a bojuje o záchranu, propadl se mu strop

Od loňského léta slouží veřejnosti také Společenské centrum, které vyrostlo v sousedství pivovaru. Také jemu je část prostor vyhrazena, pivo sem proudí podzemním pivovodem. Společenské centrum nabízí bistro, prostory pro svatební a jiné slavy a také ubytování až se 40 místy - Neratovský chrám Nanebevzetí Panny Marie s částečně prosklenou střechou si volí pro svatební obřad během roku spousta snoubenců.

Jeden z posledních projektů, který překračuje hranice, potom pomohl s obnovou hřbitovní kaple, která bývala presbytářem původního kostela. Práce skončily na podzim, v budoucnu sem návštěvníky budou lákat výstavy.