Stoupl i počet hospitalizovaných s koronavirem v královéhradecké fakultní nemocnici - na devět. "Stav dvou z nich vyžaduje dechovou podporu. Nejstaršímu nakaženému je 90, nejmladšímu je 27 let, ten má ale lehký průběh nemoci," sdělil náměstek ředitele královéhradecké fakulní nemocnice Zdeněk Tušl.

V kraji se uzdravilo doposud sedm osob, z toho šest na Hradecku a jedna na Náchodsku. Vůbec nejhorší situace panuje na Náchodsku, které vykazuje 51 případů. Následuje Hradecko se 44 pozitivně testovanými, na Jičínsku jich je 15, na Trunovsku 12 a vůbec nejméně nakažených je na Rychnovsku - 8.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
V Česku se koronavirem nakazilo 4472 lidí. Turistické lokality hlídá policie

"Byl jsem v kontaktu s kamarádkou, která je nakažená a ta mi dala vědět, že je pozitivní," svěřil se v rozhovoru Jana Duška na facebooku Žijeme Rychnovem jeden z nich. Nyní je v domácí karanténě.

Začal mít lehčí příznaky - bolest kloubů, hlavy, rýmu a trochu kašel, nakonec podstoupil testy, které měly pozitivní výsledek, jak tušil.

Ze svého okolí se prý setkal většinou s dobrými reakcemi, kdy mu lidé přejí, ať se brzy uzdraví nebo nabízejí pomoc s nákupy, ale má i negativní zkušenosti: "Nás lidé udali, že jsme třeba byli v obchodě, když už jsme věděli, že jsem pozitivní, což vůbec nebyla pravda. Nebo sestru nahlašovali, že byla venku bez roušky, přitom ji měla a byla přitom jen na zahradě."

Jeho kamarádce pak chodily výhružné e-maily a měla i výhružné telefonáty z neznámého čísla. Mazala je, nechtěla se jimi dál zabývat.

V celém Česku bylo podle stránek Covid-19 ministerstva zdravotnictví k sobotnímu odpoledni (do 17.30) 4362 nakažených, uzdravilo se 78 osob a zemřelo 59 lidí.

Covid-19
Náš kraj je druhým regionem nejméně zasaženým nákazou Covid-19

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník