Krátce předtím, než vyrazili na svoji pouť se zapečetěnými pokladničkami opatřenými znakem a nápisem Charita Česká republika, vyslechli požehnání P. Vincenta Zontáka, který zdůraznil, aby si celý den užili v radosti, aby oživili ve svých srdcích nejen touhu po něčem mimořádném, o čemž už svědčí jejich neobvyklé oblečení a samozřejmě i smysl celé akce, ale především, aby oživili ve svých srdcích touhu konat dobro. Zároveň všechny malé dobrovolníky v královském rouše nabádal, aby nebyli smutní, když někdo odmítne na sbírku přispět.

Výtěžek po obcích
DOBRUŠKA   151 468 Kč
vč. Křovic, Pulic, Domašína,        Mělčan, Chábor, Běstvin a Dolů

VAL, CHLÍSTOV    10 088 Kč

OPOČNO              63 434 Kč
vč. Čánky, Dobříkovce
a Mokrého

POHOŘÍ                15 485 Kč

SEMECHNICE            9754 Kč

TRNOV                      5906 Kč

HOUDKOVICE            4910 Kč

PODBŘEZÍ                17 843 Kč
vč. Lhoty u Dobrušky

PŘEPYCHY                24 737 Kč
vč. Záhornice

KOUNOV                   7861 Kč

OČELICE                 11 925 Kč
vč. Městce n. Dědinou

DOBRÉ                     25 320 Kč
vč. Kamenice, Rovného,
Hlinného, Spáleniště a Chmeliště

BYSTRÉ V O.H.        12 889 Kč

JANOV   A TIS          5863 Kč

OHNIŠOV                13 221 Kč

SNĚŽNÉ                   6505 Kč

SEDLOŇOV               7703 Kč

DOBŘANY                7638 Kč
vč. Nedvězí

BOHDAŠÍN                5278 Kč

BÍLÝ ÚJEZD              16 981 Kč
vč. Roudného a Hrošky

BAČETÍN                     5973 Kč

DEŠTNÉ V O. H.          8675 Kč

OLEŠNICE V O. H.       5830 Kč

TÝNIŠTĚ N. O.             7236 Kč

LÍPA N. O.                    4216 Kč

CELKEM                   456 739 Kč

Všem dárcům srdečně děkujeme a přejeme vše dobré v roce 2014

Poté králům už zbývalo jen převzít od organizátorů dary (balené cukry a kalendáříky) pro obyvatele domů a členy domácností, které se skupinky chystaly navštívit, a nezapomenout křídy na psaní symbolů K+M+B 2014, jež jsou důkazem návštěvy tři králů…a mohlo se vyrazit.

Těsně předtím však nastal možná nejtěžší úkol dne pro zkušené organizátory Tříkrálové sbírky v Dobrušce, totiž shromáždit úplně všechny krále na schodišti před kostelem do takové sestavy, aby bylo vidět na obličej každého, i toho nejmenšího, a zároveň, aby se všichni dohromady vešli do objektivů připravených fotoaparátů.

Odchod či odjezd poslední tříkrálové skupinky se zapečetěnou pokladničkou znamenal pro ing. Janu Poláčkovou, ředitelku Farní charity v Dobrušce určitě první velkou úlevu a také pocit, že tenhle dobře namazaný stroj, který organizace a průběh zdejší Tříkrálové sbírky snad nejvíce připomíná, funguje opět bez chyby a na plné obrátky.  Právě to byla doba, kdy si udělala čas na krátký rozhovor.

Kdy začínají přípravy Tříkrálové sbírky?

Dá se říci, že téměř vzápětí po skončení každého ročníku. Už během léta se hlásí počty, kolik budeme potřebovat cukrů, kalendáříků, složenek… V listopadu se pak všechny materiály přebírají na Diecézní charitě v Hradci Králové.

Kolikátá Tříkrálová sbírka je to pro vás osobně?

Pro mě je to třináctá sbírka, protože my jsme se přidali k Tříkrálové sbírce rok poté, co začala celostátně. Letošní akce je mimořádná tím, že se koleduje ve dvou termínech a to 4. a 11. ledna. Důvodem byly nezvykle dlouhé vánoční prázdniny. V mnoha obcích tak tři králové s pokladničkami chodili už první lednovou sobotu.

V čem vidíte smysl požehnání, které se dnes uskutečnilo?

V kostele se potvrdí, že konání dobra má i v dnešní době velký význam. To si tam určitě uvědomí všichni, i ti, kteří do kostela běžně nechodí. I malé děti opravdu pochopí, že nechodí jen tak bezmyšlenkovitě, že jejich koledování má duchovní podtext, že tím, co dělají, pomáhají druhým. To je opravdu hodně důležité.

Letos přihlásilo úplně nejvíce dětí, které chtějí být jedním z králů. Čím to je způsobeno?

Za prvé - děti koledují rády. A za druhé - minulé ročníky limitovalo to, že děti byly přihlášeny do Veřejné lyžařské školy nebo na hokej apod. Nezvykle velký počet koledníků v letošním roce je způsoben především velmi netradičním průběhem zimy, kdy se ještě nemohly rozběhnout zimní aktivity, zejména lyžařská škola, která má v Dobrušce velkou tradici. Takže mírná zima velmi nahrála mimořádnému zájmu dětí o zapojení do Tříkrálové sbírky.

Můžete říci konkrétní údaje?

Farní charita Dobruška pokrývá 28 obcí v regionu, pod ně ale spadají ještě další místní části. Podle zapečetěných pokladniček máme v současné době 99 skupinek koledníků. To znamená - jeden vedoucí plus tři králové - tedy čtyři stovky lidí, které organizačně zajišťuje Farní charita Dobruška. Jen v samotné Dobrušce vyrazilo do „terénu" 46 skupinek.

Jak vypadá péče o koledníky?

Po celý den mají ve zdejším pastoračním centru zabezpečeno jídlo, takže se tady mohou najíst,  napít, občerstvit, odpočinout si a také se samozřejmě zahřát, popř. usušit. O to vše se stará zhruba dvacetičlenný tým složený převážně z žen. Každý koledník dnes dostane i odměnu v podobě svítilničky na klíče.

Co budou mít děti k obědu?

Každoročně se těší na guláš, který v prvních ročnících sbírky vařil sám páter Vincent Zonták. Ale protože letos jsme už téměř na 190 porcích, tak jsem přípravu domluvila ve školní jídelně. Při té příležitosti bych opět chtěla poděkovat Pekařství Klobas, které již poněkolikáté dodalo zdarma ke guláši houskové knedlíky, čerstvé pečivo a vše, co je k tomu potřeba.

Pro děti ale máte připraveno ještě jedno překvapení, že?

Ve spolupráci s městem a zastupitelkou Janou Melicharovou bylo na 28. ledna připraveno poděkování tříkrálovým koledníkům v kině ve formě promítání 3D animovaného filmu Ptačí úlet.  Ještě před filmem si pustíme prezentaci z letošní Tříkrálové sbírky. Je velmi příjemné, když se děti vidí na plátně.

A co je výsledkem toho všeho?

Šest obyčejných číslic vytvářejících dohromady jedno neobyčejné číslo:456 739

- přesně tolik korun se objevilo v pokladničkách Tříkrálové sbírky roku 2014, kterou organizovala Farní charita Dobruška.

Dana Ehlová