„Jídelna vaří pro místní školy, školku a veřejnost denně zhruba 700 obědů. Případná příprava pokrmů z prošlého masa by mohla znamenat vážné ohrožení zdraví strávníků, z nichž velká část patří mezi nejrizikovější skupiny obyvatel, tedy malé děti a důchodce,“ uvedl mluvčí SVS Petr Majer.

Prošlé maso veterinární inspektoři na místě znehodnotili a podle veterinárního zákona bylo provozovateli nařízena jeho neškodná likvidace na vlastní náklady. „Za porušení veterinárního zákona hrozí provozovateli pokuta ve výši až 50 milionů korun,“ sdělil mluvčí.

Pro školy v Kostelci nad Orlicí vaří společnost Scolarest. Na svých webových stránkách uvádí, že zajišťuje v Česku stravování pro 35 tisíc žáků a studentů ze 170 škol. Podle mluvčí firmy Kateřiny Vavrochové nebylo nalezené maso určeno k vaření. „Šlo o chybně objednané zboží, které provozovna obratem nahlásila na naše nákupní oddělení s cílem vrátit nadměrné množství masa dodavateli,“ sdělila mluvčí. Pochybení personálu, který maso neoznačil, už podle ní začalo vedení firmy řešit.

Loni proti Scolarestu vznikla petice ve Šternberku, kde se rodičům nelíbilo, jaké jídlo jejich děti dostávají ve školkách. Společnost tam pak vařit přestala.

Neratovský kostel se chystá do gala.
Neratovský kostel se chystá do gala